Как да прехвърлим информацията от стария на новия си смартфон

Когато настъпи моментът да смените стария си телефон с нов, вероятно ще почувствате тревога. Разбира се, ще бъдете развълнувани от новата си придобивка, но със сигурност ще се притесните за всичките си данни, които се съхраняват в стария ви телефон. Със сигурност имате приложения, персонализирани настройки, снимки, контакти и други файлове, които искате да запазите, как смятате да постъпите?

Ръчното прехвърляне на всички данни от стария на новия ви телефон ще отнеме доста време, за щастие има по-добър начин. Това са съветите на Make Use Of, които ще са ви от ползва в подобна ситуация.

1. Настройки: Android Backup Service

Най-важният инструмент за осигуряване на лесен трансфер е използването на услугата за архивиране на Android. Тя ще запази някои от настройките ви в облака, в това число:

- настройките на Google Calendar

- Wi-Fi мрежи и пароли

- тапети за началния екран

- настройките на Gmail

- настройки на дисплея

- език и настройки за въвеждане

- настройки за дата и час.

Някои приложения на трети страни също ще бъдат архивирани, но не всички приложения са съвместими.

За да включите Android Backup Service, отидете в Settings > Backup and reset и се уверете, че опцията „Backup my data“ е включена.

Ако имате повече от един Google Account на устройството си трябва да изберете кой профил искате да използвате за запазване на резервните копия. Направете своя избор под опцията „Backup account“.

Когато включите новия си телефон за първи път, той ще ви помоли да въведете данните си за Google профила си. Ако телефонът разпознае резервно копие на сървърите, той ще ви попита дали искате да го използвате. Докоснете „Yes“.

Специфични за производителя функции

Потребителите на Samsung имат достъп до патентовано приложение, наречено SmartSwitch Mobile. В допълнение към данните, които се съхраняват от услугата за архивиране на Android, то ще премести и вашите текстови съобщения, телефони обаждания, контакти и имейл акаунти.

Потребителите на Sony могат да използват Sony Xperia Transfer, HTC предлага HTC Transfer Tool, а LG – LG Bridge. Всички те изпълняват подобни функции.

Не забравяйте, че тъй като всички тези услуги са собственост на конкретен производител, те са полезни само ако преминавате към друг телефон от същия производител.

2. Снимки: Google Photos

Има няколко приложения, които можете да използвате, за да преместите снимките си от едно устройство на друго. Сред тях са OneDrive и Google Drive, но най-лесният и най-ефективен подход е чрез Google Photos.

Първо, уверете се, че всичките ви фото файлове са архивирани. Внимавайте, защото може да имате няколко папки (за камера, изображения на WhatsApp, анимирани GIF, скрийншоти и др.). Необходимо е ръчно да включите резервните копия за всяка папка, чието съдържание искате на новия ви телефон.

За да архивирате папка, отворете Google Photos и отидете в Menu (три хоризонтални линии) > Settings > Backup and Sync > Back up device folders. Плъзнете плъзгача до всяка папка, която искате да запазите. Когато влезете в новия си телефон, всички снимки, които сте архивирали, трябва незабавно да се покажат в приложението.

3. Пароли: LastPass

Android телефоните предлагат функция, наречена Smart Lock for Passwords. С други думи, Google пази паролите за приложенията ви на собствените си сървъри. Когато преинсталирате приложението на ново устройство, телефонът ще го разпознае и ще попълни предварително вашето потребителско име и парола. За съжаление, функцията изисква разработчиците да изграждат свързаната с тях технология в своите приложения, но много от тях не са направили това.

Разбира се, Chrome може да запазва и паролите ви, но не е добра практика паролите да се съхраняват в браузър. Той няма да има същия стандарт на сигурност като специализиран мениджър на пароли.

В допълнение, за съхранение на пароли можете да използвате и програми като LastPass.

4. Съобщения: SMS Backup & Restore

Да, SMS и MMS вече са стара технология, но има изненадващо голям брой хора, които все още разчитат на този вид комуникация. Най-надеждният начин да преместите съобщенията си на новия телефон е като използвате SMS Backup & Restore.

Приложението прави точно това, което подсказва името му: можете да архивирате съобщенията си на едно устройство и да ги възстановите на друго. Очевидно ще ви трябва копие на приложението SMS Backup & Restore на двете устройства.

Приложението също така ви позволява да изпращате резервни копия до предпочитана от вас облачна услуга за съхранение, да избирате кои конкретни съобщения да архивирате и да планирате период на архивиране.

Ако използвате WhatsApp, лесно можете да преместите данните на новия си телефон. Просто отворете приложението и отидете в Menu > Settings > Chat backup и натиснете „Backup“.

5. Лични данни

Можете ръчно да премествате всички данни от телефона си, които не попадат в нито една от по-горните категории. Може да се наложи да направите това, ако имате аудио, стари подкасти или важни документи, запазени в произволни папки на вашето устройство. Ако има съдържание, което искате да спасите, имате две възможности:

- USB кабел - Можете да използвате USB кабел, за да прехвърлите данните от телефона си към компютъра, а след това от компютъра си в същата папка на новото ви устройство.

- SD карта - Ако телефонът ви има SD карта, можете да преместите данни върху нея, след което да сложите картата на новия си телефон.

6. Инструменти на трети страни

Ако всички тези стъпки описани по-горе ви се струват като огромен труд, можете да използвате специално за целта приложение от Google Play Store. Най-доброто от тях за неразкодирани устройства е Helium.

Helium ще архивира и синхронизира вашите приложения и данните ви в облака. Приложението работи с няколко устройства и можете да възстановите данните си с едно кликване. Ще ви е необходимо копие на приложението и на двата телефона, както и на вашия компютър. Освен приложенията и настройките ви, приложението ще синхронизира вашите контакти, SMS, различни потребителски акаунти, настройки за Wi-Fi и обаждания.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини