БСП сезира Цацаров за рокадите в НДК, обвини ГЕРБ в лобизъм

БСП обяви, че внася предложение за създаване на анкетна комисия за случващото се в НДК и че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров.
"Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова в декларация по повод отстраняването на директора Мирослав Боршош от Лиляна Павлова и връщането му на поста от премиера Бойко Борисов. 

Министърът се мотивира с това, че Боршош не изпълнява инструкции, а действията му поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството и застрашават привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството на ЕС.

Боршош пък отвърна, че отказва да подписва обществени поръчки под натиск и условия. 

"Пускаме и сигнал до главния прокурор - да сезираме проверка какво се случи в НДК. Ако вие не искате, ние се обявяваме за борба с корупцията и паралелната държава и искаме истината“, обърна се Нинова към ГЕРБ. 

"От вчера заглавията във всички вестници са - скандал в управлението. Вицепремиер обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството. Борисов, какво се случва и какво става в държавата. Какво Председателство като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки?", каза още лидерът на БСП.

По думите й няма приоритети и политики, а председателството е сведено до смяната на плочките и заради обществените поръчки управляващите рискуват бъдещето на България. 

„Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?“, попита Нинова.

Според нея и двамата в спора казват, че председателството е пред провал и  очевидно правителството няма да се справи с този проблем и БСП ще трябва да  помага.

"Но времето доказва, че сме били прави, когато не се съгласихме Деница Златева да не участва в това - когато изразихме позиция, че ще използвате и председателството за користните си цели и ще сложите представител на БСП като параван да ви изтрие ръцете от кражби и далавери“, каза още тя. 

Самата Павлова коментира вчера след решението на Борисов, че с Боршош имат огромни различия за начина, по който се управлява публичният ресурс за ремонта на НДК, но благодари на премиера, че е дал възможност на екипа, с който работи тя, да се фокусираме върху същинската работа по подготовката на Председателството. 

Мирослав Боршош също благодари на Борисов и заяви, че културата е победила.
 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини