Забавачка иска гаранции от майка на болно дете, че няма да получи криза

    Директорката на детска градина №16 в Хасково Ели Костова е поискала от майката на 5-годишната Елена – Иванка Христова, да даде гаранции, че детето няма да получи хипогликемична криза, докато е на забавачка.

    Елена била диагностицирана с диабет през февруари тази година. Била е на лечение в детската университетска клиника в Пловдив. Оттогава е на инсулин, спазва стриктна диета, а майката твърди, че следи за контрола над болестта според предписанието лекуващия лекар на детето д-р Цветанова.

    В сряда миналата седмица малката Елена се почувствала зле, при измерването на кръвната захар се оказало, че нивото е 1.6 единици, разказа майката. Нормалното ниво е 3.4 – 7.8. “Обикновено се приема, че под 4 човек е зле”, обяснява Иванка Христова.

    Медицинската сестра в детската градина дала на Елена да хапне захар, при което нивото се покачило над 10.

    “При прием на сладко нивото на кръвната захар се вдига с 2-3 единици, но няма как да скочи над 10. Смятам, че нещо са объркали при измерването”, твърди Иванка.

    На следващия ден майката имала разговор с директорката на детската градина Ели Костова, която поискала от нея да гарантира, че малката Елена няма да получи криза в забавачката. Повод за това било желанието на семейството детето да остане в подготвителна група в забавачката.

    “Да, поисках такива гаранции от майката на Елена”, потвърди шефката на градината Ели Костова. Според нея майката все още не е свикнала да контролира болестта и нивото на кръвната захар. “Нивото й е нестабилно, непрекъснато играе. Особено когато децата започнаха да излизат да играят навън”, обяснява Костова.

    Според нея миналата сряда нивото на кръвната захар на Елена е паднало до 1.2 единици. “Това е състояние пред кома. Кой ще носи отговорност ако нещо се случи? Цялата вина ще падне върху детската градина”, заяви Костова. Затова поискала от майката да подпише декларация, че ако се случи нещо лошо с детето, няма да има претенции към забавачката. Медицинската сестра в градината бие инсулин на детето според указанията на майката.

    Ели Костова допълни, че от разговорите с майката научила, че сутрин й давала двойна доза инсулин, за да издържи деня.

    “Съпричастна съм към състоянието на малката Елена, искам да помогна и на семейството. В никакъв случай не става дума за дискриминация към болно дете. Просто искаме ясен хранителен режим, ясни указания от лекуващия лекар. Майката отказа храна от градината, носи от вкъщи, макар че при нас има възможност за специална диета, при това съставена от специалисти-диетолози. Питах специално какво е закусвало детето последните два дни преди да получи кризата. Оказа се - първия ден кексче, втория - два шоколадови бонбона. Не съм лекар, но се консултирах и специалистите изпаднаха в потрес от това”, разказа Костова.

    Според нея случаят “Елена” все още се проучва. “Болестта й е отскоро. Всеки организъм реагира различно. Искаме да сме наясно с какво и как да се храни, каква да е физическата натовареност, защото това също е важно за състоянието на детето”.

    Ели Костова има зад гърба си 17 годишен стаж в детската градина. “Това е първият случай на дете с диабет в кариерата ми. Истината е, че няма никакви нормативни документи, никакъв регламент как да се разпредели отговорността между учители, родители и лекари в подобни случаи”.

    Според Костова през последните 4-5 години рязко са се увеличили случаите на увредени деца – физически и психически, с поведенчески проблеми. “Техният брой вече достига около 10 процента от децата. Това е страшно много. Преди 4-5 години в цялата градина имаше две-три такива деца, сега са няколко във всяка група. По мои наблюдения това основно се дължи на храненето – бързи захари, вредни и мазни храни, чипс. Освен това – нарушен режим на почивка. Детето стои до полунощ над таблета, сутрин майката го вдига в 7 часа и го води на градина. В резултат – хиперактивност, не може да задържи вниманието си повече от няколко минути. Броят на такива деца се увеличава главоломно и това ще доведе до огромни проблеми”, убедена е Костова. Според нея ранният диабет в голяма част от случаите се дължи на същите причини.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (52)

    • 1
      Ан
      Анонимен
      24 -33
      12:36, 27 юни 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Гл
        Глупости
        14 -6
        12:52, 27 юни 2017
        Пълни глупости
    • 2
      Ма
      майка
      40 -23
      12:42, 27 юни 2017
      И какво сега - като има детето захар и да не ходи на градина ли? Според директорките на детските градини най добре и месец август да не работят градините, абе най добре изобщо да не се работи, само да получават заплати ...
    • 3
      Гл
      Глупости
      43 -6
      12:54, 27 юни 2017
      За тези дечица трябва да има допълнителен персонал , дори и лекар който да ги наблюдава , ама общината пак пари няма да има !
    • 4
      Пр
      правосъдие
      29 -36
      13:22, 27 юни 2017
      Най-големите мърди са учителките в детските градин... Виж коментара
      • Пе
        Пеева
        21 -3
        16:45, 27 юни 2017
        А Вие ,след като цитирате немския опит ,обърнахте ли внимание по колко деца в група ими там?
      • Въ
        Възмутена
        10 -1
        00:41, 29 юни 2017
        Изключително грозно, злобно и некомпетентно изказване. Наричате мързеливи и безхаберни хората, които ежедневно се грижат за НАШИТЕ деца. Думите Ви са лишени от смисъл. Как е възможно мързелив и безхаберен човек всеки ден да обгрижва, обучава и възпитава 25-30, а понякога и повече деца? Дали децата ни щяха да обичат толкова своите учители, ако те бяха такива, каквито ги описвате вие? Дали щяха да отиват с радост в детската градина? Дали щяха да си тръгват щастливи и удовлетворени от там? Говорите за Германия и порядките там. Защо Вие не вземете пример от отношението и уважението на немците към техните учители? Много е лесно да празнодумстваш и критикуваш, а какво става с личния пример? На какво учат децата си хора като вас? - Да критикуват, да обиждат, да нямат респект и уважение към едни от най-важните хора в обществото ни. Грозни и обидни са твърденията Ви! ДЪЛЖИТЕ ОГРОМНО ИЗВИНЕНИЕ НА УЧИТЕЛСКАТА ГИЛДИЯ!!!
    • 5
      Зн
      ЗНАМ, ЗНААААМ.....................
      23 -28
      13:28, 27 юни 2017
      Пак преекспонирани проблеми ни пробутвате! Истин... Виж коментара
    • 6
      Ро
      Робот
      29 -25
      13:31, 27 юни 2017
      Аз пък искам гаранции че тази директорка ще си отиде и ще назначат адекватен човек-може ли?
      • Мн
        МНОГО ИСКАШ
        20 -13
        13:51, 27 юни 2017
        Аз пак искам такива като теб да ги мажат в катран и овалват в перушина!
    • 7
      Ах
      Аха
      27 -18
      13:48, 27 юни 2017
      Много се клюкарства по градини,а после и по училищата.Учителите не са се променили от соц.системата.Обсъждат се децата,обсъждат се родителите,вместо да се използва това време да се работи с децата!А и често децата се оставят на лелката,защото госпожите трябва да пият кафе!Това безумие го има само в България от Европейски съюз!!!
    • 8
      Ня
      Някой
      23 -18
      13:54, 27 юни 2017
      Тази директорка и учителките в градините й изобщо не могат да работят с проблемни деца!!!Много говори ама много хора си преместиха децата от градините в които е директорка в други градини!Въобще не заслужава тази позиция тази госпожа!!!
    • 9
      Въ
      възрастна дама
      22 -20
      14:10, 27 юни 2017
      Моето мнение е, че : младите момичета и жени не се пазят ! Болшинството водят прекалено ранен полов живот ! Не се вслушват в съветите на по-възрастните/ а те не са против интересите им /! След това, обществото виновно, събирайте пари за инвитро, много увредени новородени, много аномалии, много страдащи семейства...
    • 10
      Ех
      Ехоо
      30 -11
      14:13, 27 юни 2017
      Ехоо Общинатааа, няма ли най- после да организирате конкурси за директори на всички детски градини или постовете им са доживотни и са несменяеми, къде го има това по света?! Или това е поредното ви неизпълнено обещание?
      • Ал
        АЛОООО
        6 -2
        16:49, 28 юни 2017
        Ехооо, ако не знаеш да ти кажа , че всички директори са минали конкурс
    • 11
      Аз
      АЗ
      35 -7
      14:39, 27 юни 2017
      Ей, правосъдие! Кой си ти , че слагаш такива определения? Имаш ли си представа за работата на УЧИТЕЛЯ? Заради такива като теб, учителят е никой, а родителят с големите права и претенции. Много са грозни тези обиди, учителите не ги заслужават.
    • 12
      Ko
      kondova
      4 -6
      15:07, 27 юни 2017
      Г-жа Кондова къде сте??????????
    • 13
      Iv
      ivan
      55 -3
      15:15, 27 юни 2017
      типична картинка вечер на детските площадки е родители седят по пейките - чоплят семки на земята, пушат, пият бира ... Децата ... "играят" чупят стъкла и бутилки, носят кашони и стириопор, тормозят бездомни котки и кучета (често до смърт, дори и след това), бият се, псуват се, гледат таблети и телефони - обикновенно порно и игри с доста кръв. На децата обикновенно се купува от близкия магазин кока-кола, енергиини напитки, чипс, шоколад и т.н. така отпада и нуждата от вечеря. Това са поне половината от хората - от там в градината децата са сбъркана представа, морал, дисциплина, "поведенчески" проблеми, психически физически. Персонала в градината обикновенно не е достатъчно адекватен и способен да се грижи и обучава достъчно добре децата (при толкова много проблемни деца и родители) и основно се опитва да ги запази живи и сравнително здрави през престоя им там ...
      Ако наистина (надявам се да не е) детето е получавало двойни дози инсулин в дома си и закуска кексче или 2 бонбона, това означава че родителите все още далеч не са запознати със заболяването на детето си и е оправадано детската градина да си "върже гащите" с декларация
    • 14
      ..
      ....БАСИ МАЙКАТА
      44 -6
      15:41, 27 юни 2017
      Двойна доза инсулин???..що не му сложиш в понеделник за цялата седмица и да го хвърлиш в градината? Че директорката ти крива
      • 😬😬
        😬😬😬
        0 -1
        23:42, 3 юли 2017
        Ама много си прост,който и да си.Дано не ви доиде на главата.
    • 15
      Ма
      МАЙКА?
      42 -3
      16:00, 27 юни 2017
      Тази майка май трябва социалните да я навестят....... , ама тези от чужбина , щото нашите само "дейност" ще отчетат!
      То на здраво дете не би си позволил нормален човек кекс и бонбони да дава на закуска , камо ли на инсулинозависимо?!?И двойна доза сутрин инсулин да си има за през деня?!
      Що за човек е тая?!?
      А че по площадките голяма част от майките тикат на децата да ядат боклуци само и само да ги оставят на мира във фейса си да ровят и семки да чоплят ,това е неоспорим факт!
    • 16
      00
      001
      34 -7
      16:38, 27 юни 2017
      господин или госпожо "правосъдие" вие луд( луда) ли сте?????????тези учители са хората които се стремят да направят детето ви човек!!!!!! половината от най важните седем години от живота на детето ви минават при тях!!!!! на вас първите седем години определено ви липсват!!!!!
    • 17
      Ди
      Димитрова
      31 -6
      16:58, 27 юни 2017
      Изключително ме изненадват някои от коментарите!Как може винаги да се търси вината у другите?Недоумявам как тази майка има очи да дава интервюта?Детските градини/училищата/ са винаги най-удобния "виновен" в подобни ситуации.Никой не е в състояние да ме убеди ,че става дума за "особено"отношение към дете!Г-жа Костова е изключителен ЧОВЕК и специалист и няма да си позвали подобно отношение.В тази детска градина работят изключително добре подготвени специалисти,които се раздават за децата.Да,няма как да са подготвени и с медицински знания/за това си има доктори/.Когато някой започне да сочи с пръст,нека е на ясно,че останалите три пръста сочат него самия...
    • 18
      By
      bydlo
      5 -4
      17:02, 27 юни 2017
      И ся ни ми стаа ясну на когу да икам уууу.

      Обаче разрухата е в главата дето викаше един професор по медицина.

      Пишете и коментирайте така че да не личи какви поклонници сте на “Акцион Т4” - да казваш че майките н̶е̶ ̶п̶а̶л̶я̶т̶ ̶с̶в̶е̶щ̶и̶ч̶к̶и̶ ̶и̶ ̶н̶е̶ ̶с̶е̶ ̶м̶о̶л̶я̶т̶ водят неморален начин на живот е индиректна стигматизация на децата - които не носят вина...нали, и въобще не сте доказали причинно-следственна връзка.
    • 19
      In
      In
      5 -19
      17:02, 27 юни 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ка
        Катя
        14 -4
        17:40, 27 юни 2017
        Маугли е литературен герой,кое точно Ви притеснява?А Вие лично чухте ли или разказвате на принципа"Една жена каза"?
      • Зн
        Знаещия
        28 -2
        17:49, 27 юни 2017
        Пародия е днешното криворазбрано възпитание на модерните родители - Вместо да упражняват позицията си на възрастни, които знаят какво е най-добре за децата си, те се съсредоточават върху това да ги правят щастливи и да повишават самочувствието им. Днешните родители изпълняват всички прищевки на децата си,за да купят спокойствието си. Къде е респекта и уважението към родителя? Към учителя? И после учителите са виновни за всичко-за агресията,за болестите,за възпитанието.....
        А г-жа Костова е много добър специалист и преди всичко човек! Абсолютно правилно решение! Няма как вината да поемат учителите и институцията заради безхаберието на родители!
    • 20
      Va
      Vasi
      28 -2
      17:39, 27 юни 2017
      "Маугли" може да наречеш някой и на шега....не виждам нищо обидно.Нали искаме учителите да са близо до децата? Повечето от недоволстващите тук да се замислят те с какви думи наричат децата си...Учителите все виновни! Примерът с парка беше много точен ...люпят семки и чакат някой друг да им възпита децата,абдикирали от всякакви задължения като родители.
    • 21
      Ин
      Интересно
      4 -15
      18:15, 27 юни 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • По
        ПОЛИТИКА
        10 -1
        19:01, 27 юни 2017
        От години за да отклонявате вниманието на хората, се чешите по детските градини!
    • 22
      Ан
      Анти
      17 -6
      18:29, 27 юни 2017
      От повечето коментари става ясно колко ненужни и дори вредни са детските градини.За какво ви са?Да промиват мозъчетата на децата ви още от съвсем крехка възраст?Прави сте ,че първите седем години са най-важни, и те трябва да се предоставят изцяло на родителите или поне на дядовците и бабите.Няма кой друг да ви възпита и гледа по-добре децата от самите вас или близките ви.Изходът-дава се голяма заплата на единия член от семейството,толкова голяма,колкото е необходима да издържа сам семейството си-напр. 2000 или 3000лв.Другият родител не работи,стои си в къщи и си глада децата,а и върти къщата... Закриват се всички градини и освободените средства се насочват за заплати...Знам,че няма да стане,не само,че не ги закриват,но и трошат пари да ги санират със стиропор...Чудно как са си гледали хората децата,когато не е имало градини.
      • Ге
        ГЕОРГИЕВА
        9 0
        10:11, 28 юни 2017
        Определено съм "за" детските градини. Полезни институции, даващи възможност на родителите да работят, да се развиват и да бъдат съвременни хора.възпитанието започва от дома, продължава там и се допълва от това в градините и училищата.родителите са отговорни за своите деца. А бабите и дядовците не са длъжни да отглеждат внуците си, могат само да помагат , ако желаят. В 16 детска градина децата се гледат добре - отговорно и спокойно.това, че директорката е загрижена за болното дете говори само в нейна полза. Майката също е отговорен и съвестен човек, който търси най- добрия вариант за отглеждане на детето си. А " кексчета " и "бонбони "се дават понякога на хора с диабет, това са специфични неща за разбиране и нека, който не е компетентен да не коментира.
    • 23
      Др
      Друг
      15 -4
      18:38, 27 юни 2017
      вариант е да се признае за професия "домакиня"/"домакин",получаваш заплата за гледане и възпитаване на собствените си деца,зачита ти се и за трудов стаж и така...
      • Ам
        ами
        11 0
        19:49, 27 юни 2017
        И кой ще плаща на домакините заплатите? От данъците на работещите ? Ами, ако половината от работещите майки изберат професия " домакиня" , то държавата със сигурност ще фалира. Иначе за стажа -да. Трябва да има невисоки осигуровки и да се зачита за стаж.
    • 24
      Фа
      Факти
      4 -6
      19:20, 27 юни 2017
      Колко полезни и колко вредни са ваксините е въпрос, който с всеки изминал ден се налага все повече. От двете страни на аргумента съществуват истини и лъжи, които могат да попречат на способността на хората за вземане на рационални решения.

      В последните 50 години ставаме свидетели на възход на мозъчните разстройства, като аутизъм, хиперактивност и тежки депресии. Родители от цял свят съобщават, че един ден децата им са напълно нормални и здрави, а на следващият, след като бъдат ваксинирани, получават аутизъм или ХРНВ (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието).

      Докато науката и правителството продължават да поддържат тезата си, че няма причинно-следствена връзка между ваксините и психическите разстройства, родители и голям брой проучвания съобщават за обратното.
    • 25
      По
      ПОРЪЧКААААААААААААА
      15 -4
      19:38, 27 юни 2017
      Лошо изпълнена политическа поръчка госпожо !
      Извода за вас като майка .................. Плачевен !
      Двойна доза инсулин ? ??
      Два номера по- големи обувки.......... Да изкарат повече ?.??
    • 26
      Здравейте драги коментиращи,аз съм онази майка , която според госпожа Костова , дава на детето си кекс и бонбони на закуска и му поставя двойни инсулин , а вие и се доверявате сляпо без да проверите фактите.Вие както и госпожа Костова си нямате никаква представа каква терапия се провежда с инсулинозависимите от тип 1.При терапия с конвенционален инсулин се изисква изяждане на точно определени грамове въглехидрати по точно определено време ,като времето между храненията трябва да е поне 2 часа.
      При аналоговия инсулин ограничения за грамове въглехидрати няма,поставя се толкова инсулин колкото въглехидрати ще изядеш ,като времето между храненията трябва да е поне 3 часа.отказах храната в детската градина понеже в нямаше необходимите грамове въглехидрати ,когато прилагахме конвенционален инсулин. Когато преминахме на аналогов инсулин закуската в 10 ч отпадна но понеже в детския организъм дейността на черния дроб се засилва към обяд и към 16ч и понеже дъщеря ми беше свикнала на шест кратно хранене по часовник се наложи, за да не се получават обедни хипогликемии се наложи да добавим половин хлебна единица въглехидрати в 10 ч -въпросното кексче.След откриването на диабета дъщеря ми закусваше в къщи за да спестя на сестрата една манипулация и едно хранене.И всичко това госпожа Костова щеше да го знае ,ако се беше поинтересувала.
    • 27
      Гледам тук един трол, пищещ с главни букви, като коментара "Поръчкааа" и още доста други, се опитва да изкара майката немарлива. Интересното е, че в изречението за двойната доза инсулин, която уж майката давала сутрин на детето, се появи няколко часа след първоначалното качване на статията. Тоест директорката се е обадила и е казала да го добавят. Това е абсурдно и дори найка с умствени отклонения няма да даде на детето си двойна доза инсулин. А и самото изразяване на директорката е погрешно и никой диабетно боле или родител не го използва - да издържи деня. Как да го издържи, като захарта ще се срути и това е равносилно на нещо много страшно? Моето категорично мнение е, че тази директорка е за незабавно уволнение.
      • По
        ПОРЪЧКААААААААААААА
        10 -5
        20:05, 27 юни 2017
        Ти ли консумираш проблема на майката ? Не ти пука ни за майката ,ни за директорката- важно е да има помия!
    • 28
      По
      поля
      30 -3
      20:28, 27 юни 2017
      Уважаеми писарушки,защо не си държите децата в къщи като толкова негодувате срещу учителките в детските градини???Защо негодувате срещу затварянето на детските градини в летния период като там работят некадърни хора??????Защо не погледнете как Вие възпитавате децата си коментирайки пред тях каква била\ оная ми ти госпожа,дето......\????Все тези госпожи на които поверявате децата си за цял ден са Ви виновни,тези госпожи,които трябва да са мили,любезни,отзивчиви,да се съобразяват с желанията и претенциите на поне25 деца и още толкова родители???Да се съобразяват,защото \моето гардже е най-хубавото,най-доброто и т.н.\,а Вие уважаеми не .можете в къщи да възпитате на уважение и елементарна култура собствените си 1-2 дечица......Много е добър немския модел,ако и тук на 5 деца има една учителка и ако уважаеми писарушки имате манталитета на германците,да общувате с децата си и да им отделяте повече време,отколкото на фейсбука......
    • 29
      Ни
      Никодимчо
      25 -3
      20:30, 27 юни 2017
      Детето се нуждае от персонални грижи, наблюдение, контрол и обслужване, и не мисля, че е за масово заведение към този момент. То затова получава надбавки и пенсия /с решение на ТЕЛК/ за да се помага в отглеждането. Дори и да има желание, персоналът няма възможност да полага грижи съобразно нуждите на детето. Родителите го пращат в градина на свой риск.
    • 30
      Пъ
      Първолак
      6 -8
      21:20, 27 юни 2017
      Тази директорка е общинска съветничка и никой няма да я пипне - нито кмет, нито регионален инспекторат. Кой от тези институции ще каже това дете догодина като е в първи клас пак ли ще му искат гаранции от училището?!
      • Ка
        Катя Янчева
        8 0
        15:31, 28 юни 2017
        В училищата има лекар.....и пак не вярвам,че ще му правят на детето непрекъснат мониторинг на кръвната захар всеки ден......в образователната ни система няма по-обгрижващо децата звено от детската градина.....дано родителите намерят разрешение на проблема си....
      • Хр
        Христо
        0 -1
        00:34, 9 юли 2017
        Това дете догодина просто ще го няма в регистрите на шибаната страна в която за съжаление се е родило! Аз лично ще посветя живота си за това - специално това прекрасно момиченце даже и да не си спомня нищо от "Родината си"
    • 31
      Си
      Силвия
      6 -12
      21:43, 27 юни 2017
      Директорката да вземе да прочете малко за диагноза... Виж коментара
    • 32
      Вв
      ввв
      21 -1
      21:52, 27 юни 2017
      Детето с диабет трябва да посещава детска градина,да бъде социализирано и да растге сред връстниците си. Но я се поставете на мястото на учителките,обслужващия персонал,медицинското лице,та и директорката ако щете чисто човешки какъв ще бъде стреса недай боже детето изпадне в хипо или хипер гликемичен шок\кома\?????ами те наистина носят отговорност за здравето и живота на всички деца и недай боже нещо стане започва едно обвинение точно към ръководството,към учителките,към сестрите-колко са некадърни и как не си вършат работата````а често пъти ситуацията не зависи от некомпетентността.като знам как родители правят огромни проблеми за дребна драскотина или очукано коляно представете си каква може да бъде реакцията на родителите при нещо по-сериозно.защото тогава пак всички ще са виновни.преди години в бившата шеста ясла две сестри на нощна смяна,грижещи се за спящите деца бяха нападнати,ограбени,заплашвани с оръжие,ритани и бити но не напуснаха и изоставиха дечицата..за съжаление от стреса и двете се разболяха и едната почина близо година след инцидента. Така,че трябвна да има и нещо което да защити работещите със деца със специфични образователни потребности\хиперактивни,др. Тежки диагнози\а защо не и диабет.това е сериозно заболяване,нуждаещо се от много внимание и грижи
    • 33
      Ка
      Катя Янчева
      19 -2
      12:34, 28 юни 2017
      Голяма част от коментиращите тук са некомпетентни, още по-голяма част са негативно-емоционални.... Аз работя в тази детска градина. Познавам детето-то е прекрасно, талантливо и.....се нуждае от много специални грижи, поне в този момент. Ели Костова е директор,който е отворен към нови въведения , към положителен контакт с родителите. Нейните мотиви са били, да предпази колегите от отговорности,които не са в тяхната компетентност.....съгласете се,че един учител не може да бъде и медик....нито, пък медицинска сестра да бъде тънко запозната със спецификата на режим и лечение......социалната система, уважаеми коментиращи не е предвидила това,в общообразователните звена да има хора, достатъчно компетентни,за да реагират адекватно. Вместо да обвинявате учителите, действайте по посока на административни и законодателни решения! Ако аз бях майка на това дете,бих се погрижила поне на този етап,то да получи адекватни специфични услуги.....което е много трудно да стане в една общостатистическа детска градина! Мое мнение,което не ангажира никого! Но, спрете с тази злъч и обвинения!
    • 34
      Ка
      Катя
      15 -4
      14:46, 28 юни 2017
      Г-жа Костова не е доктор и не е длъжна да знае всичко.Факт е,че тя е изключително позитивен и състрадателен човек.Представяте нещата така,както на Вас Ви е удобно.Помислете поне за миг каква е отговорността на хората,които освен за Вашето дете се грижат за още 26-30 деца!Представете си под какво напрежение се работи,когато има такова дете и колко голяма е отговорността !Лесно е да се хвърлят в медийното пространство обвинения ,но тук става въпрос за човешки живот...Съжалявам,че детето Ви е сполетяно от този жесток проблем,но виновни не са хората от детската градина,нали!?Пак ще повторя,г-жа Костова е разумен човек и е постъпила съвсем правилно.А медиите,те просто са представили тнещата неточно...
    • 35
      Ба
      Бай Колю
      11 -1
      15:21, 28 юни 2017
      На всички които тука си чешат езиците да кажа. Познавам родителите на детето, те са наистина отговорни и доста сериозно отнасящи се към отглеждането на децата си. Сигурен че и госпожа Костова е разумен и отговорен човек. Проблема е съвсем другаде. Имайте предвид че това няма да е първия и последния случай. Въпроса е кой пред кого трябва да настоява, да се вземат нужните мерки да няма такива проблеми и децата със по специални нужди да ги получават. Тогава няма да има и такива публикации които да дават зоб на болни мозъци да ръсят простотии в интернет пространството.
    • 36
      Вв
      ввв
      4 0
      20:39, 28 юни 2017
      Ако както по наредба в групи от детската градина .къдетоима деца със специфични образователни потребности норматива трябва да бъде 12 +2 деца със СОП.тотава учителките биха по-спокойно работили.......но нали се сещате.че с делигиран бюджет няма кой да те остави да работиш с толкова малко деца.....
    • 37
      Гр
      Гражданка
      9 -2
      14:54, 29 юни 2017
      Еуфорията отшумя...От всичко изписано до тук стана ясно,че медиите са велик манипулатор,а голама част от хората просто не мислят...Явно не им се отдава."Хвърлената бомба" беше лишена от всякакъв смисъл.Никак не беше трудно мислещите хора да се досетят ,че това е поръчков материал обслужващ нечии интереси.Как Ви се струва директор със стаж зад гърба си 17 години да се обезглави ритуално изричайки такива абсурди?И се започнаха едни мнения,едно чудо...та чак до ваксините се стигна.
      Следващият път,когато отново Ви хвърлят гръмко заглавие,седнете,че се замислете и чак тогава пишете /ако е възможно на кирилица,защото това е официалната азбука за страната ни!/МИСЛЕТЕ!
    Последни новини