Путин стана за смях с фалшиво видео на руски удари

В третата част на документалния сериал на Оливър Стоун "Интервюта с Путин", руският президент показва на режисьора видео от мобилен телефон, показващо, по думите му, "как действат нашите военновъздушни сили" срещу бойци на "Ислямска държава", които бягат "с оръжие". Видеото обаче не показва руски самолети, обстрелващи бойци на "Ислямска държава" в Сирия. В действителност Путин показва старо видео на американски хеликоптер Apache, който стреля по талибански бойци в Афганистан.

Организацията Conflict Intelligence Team, която се занимава с разследване на военни конфликти, сравни двата видеоклипа и установи, че те са идентични, но различно озвучени.
 

Оригиналното видео може да се види тук:



Оригиналният видеоклип, споделен в Noodle Remover News от Алексей Ковальов, съдържа разговор между украински пилоти на руски език, изпълняващи мисия в Донбас през 2014 г.

Така смесвайки и обединявайки американското и украинско видеосъдържание, Путин представя пред Оливър Стоун "доказателство" за руските авиоудари в Сирия срещу ИД.

Фалшивото видео, което показва Путин, може да се види по-долу. То е качено в YouTube на 9 март 2016 г. от потребител с име "Еделвеис Арарат".

Source: YouTube / User Edelveis Ararat from 2016

Подмяната е забелязана от Ферин Панасенко, който коментира във Фейсбук: "това е всичко, което бихте искали да знаете за руската пропаганда-безсмислена и безжалостна".

В описанието на фалшивото видео в YouTube се казва, че то е заснето от руски хеликоптер Ми-28Н, но в действителност видеото е заснето от американки хеликоптер Apache, а украинските пилоти, чиито гласове са наложени на видеосъдържанието, управляват Ми-24.

Това съвсем не е първият случай, в който Русия представя подвеждаща или фалшива информация за борбата си с ИД в Сирия. Както е видно от доклада на Атлантическия съвет "Объркване, измама, унищожение", Русия често посочва неточни локации на своите въздушни удари в Сирия, лъжливо заявявайки, че те са насочени към зони, контролирани от ИД.

Разкритията за фалшивото видео, показано от Путин на Оливър Стоун и запечатано в документалния филм, провокира подигравки в социалните мрежи по адрес на руските власти и лично към Путин, който по конституция е върховен главнокомандващ на държавата.

В сряда прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че видеозаписът, на който уж се виждат руски авиоудари в Сирия, е бил даден на Путин от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

"Мога да потвърдя. Това са материали на Министерството на отбраната, това е част от техния доклад до президента. Министърът на отбраната е представил това на президента и една част е била демонстрирана от президента пред Оливър Стоун", каза Песков, отговаряйки на въпрос наистина ли на видеото са запечатани действията на руската авиация.

Песков определи като "неверни" и "неуместни" твърденията, че Путин е показал на Стоун работата на военната авиация на друга държава.

В отговор на въпрос на кого принадлежи устройството, с което Путин показва записа, след като той често напомня, че не ползва мобилни телефони, Песков казва: "На един от сътрудниците...обезпечаващи работата на президента".

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини