F-16 на НАТО доближaва самолета на Шойгу, Су-27 се намесва (видео)

Самолетът на руския министър на отбраната Сергей Шойгу е бил съпровождан от  F-16 на НАТО , когато е летял над Балтийско море. Руски военен самолет Сухой-27 е доближил, съобщи Reuters, като цитира руски информационни агенции в сряда.

F-16 се опитва да приближи до самолета на министъра на отбраната, въпреки че е над неутрални води, съобщиха агенциите. Шойгу е пътувал за Калининград за среща относно отбраната на Русия от запад.

Един от руските изтребители, придружаващи самолета на Шойгу, се вмъква между самолета на министъра на отбраната и изтребителя на НАТО и накланя крилата си, за да покаже оръжията, които носи, предаде RT. След това е F-16 напуска района.

Балтийско море се превърна в зона на нарастващо напрежение между Москва и НАТО. По-рано този месец руски изтребител прихвана американския стратегически  B-52, който летеше над Балтийско море близо до границата. 

До момента няма официално съобщение за инцидента от руското министерство на отбраната. Досега Русия отговаряше, че всички руски полети над Балтийско море се извършват в строго съответствие с международното право.

Инцидентът се случва ден след като руското министерство на отбраната заяви, че разузнавателен самолет на САЩ РС-135 е летял опасно близо до руски изтребител над Балтийско море. В същото време министерството заяви, че друг RC-135 е бил прихванат от руски самолет в същата област. Пентагонът има различна версия на събитията. Очевидно позовавайки се на същия епизод, главният говорител на флота на Пентагона Джеф Дейвис заяви, че американският самолет "не е направил нищо, за да предизвика това поведение". Пентагонът заяви, че прихващането е било опасно и обвини руския пилот, че е летял твърде бързо и е имал "слаб контрол" върху самолета си SU-27.

Днешният инцидент пък бил заснет от кореспондент на борда на самолета на Шойгу. Ексклузивните кадри пусна руския канал "Звезда".

Днес стана известно и че Министерството на външните работи на Швеция е поуискало обяснения от посланика на Русия във връзка с инцидент между самолети на двете страни в международното пространство над Балтика в понеделник. Това съобщави пресцентърът на външното ведомство на Швеция. Министерството на отбраната на Швеция информира, че по време на полет в международното въздушно пространство руски изтребител Су-27 се доближил до шведски разузнавателен самолет. Действията на руския пилот могат да се квалифицират като "особени", според ведомството.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Къ
    Къркаличев
    2 0
    20:11, 21 юни 2017
    Тия КЕЛЕШИ американците къде си навират гагата при братушките Търсят си белята

Още новини

Последни новини