НИМ доказва и с икони в Македония произхода на кирилица

Копия на икони от Македония ще бъдат включени в средновековната експозиция на Националния исторически музей (НИМ), които доказват произхода на кирилицата.
Във връзка с някои пропуски в образованието на важни чуждестранни държавни дейци по повод произхода на кирилицата, кръщението на Русия, кой какви книги е разнасял по света, Националният исторически музей организира експедиция до град Охрид в „македонската земя”, за да заснеме две старинни икони. Това съобщиха от Националния исторически музей.

Съобразно световната музейна практика, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров е поръчал копия на иконите, които ще бъдат поставени на съответното място в средновековната експозиция на НИМ.

Иконите са от епохата на Възраждането. Едната е на „Св. Св. Кирил и Методий”. Над образите им пише „Просветители български”. И за да не стане някоя грешка, иконописецът е добавил „Тия и се написаха буквите български. Празника им е на 11 май”.

Втората икона е на „Св. Седмочисленици”. Всъщност на тази икона светците са девет. Към св. Седмичисленици (св. Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд, Кирил и Методий) са прибавени Св. Еразио (местен светец) и Св. Иван Владимир, зет на цар Самуил. Над образите на светиите пише „Св.Седмочисленици Просветители болгарски”.

"Та това може да дойде от „македонската земя” в края на Х век. Български просветители и български букви. По признание на самите местни зографи, рисували иконите", посочва проф. Божидар Димитров.

На 24 май руският президент Владимир Путин при визитата си в Македония заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", което предизвика вълна от възмущение. 

Последва реакция на българското МвНР и двама български президенти - Росен Плевнелиев и Румен Радев >>>

А тази сутрин в интервю пред bTV шахматистът и депутат от руската Дума Анатолий Карпов заяви: "В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия". 
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини