Как да се справим с изоставените автомобили в Димитровград?

    На редакционната ни поща могократно получаваме сигнали за автомобили в града, които са изоставени по градинки, тротоари, паркинги и улици, които пречат, грозят и замърсяват нашата градска среда.

    Наш репортер направи бърза проверка, като маршрута ни започна от ул."Простор" №16 към първите блокове на улицата, премина по ул. "Ив.Вазов" в посока жп надлеза и по ул."Ем. Станев", където вниманието ни вече не бе толкова изострено, поради направените снимки на десетки изоставени автомобили. Не сме влизали в паркингите пред блоковете, не сме ги обикаляли, за да търсим излезли от употреба МПС-та (ИУМПС), снимахме тези, които се забелязват по основните улици. Резултатът от огледа ни по трите улици в Димитроврад бе - над 10 заснети автомобила без номера или със стари такива, за уточнение - има автомобили, които са паркирани без номера, но категорично не са излезли от употреба, а по-скоро чакат своя нов собственик.

    За излязъл от употреба автомобил (ИУМПС) се води този автомобил, който отговаря поне на едно от тези три условия: няма номера, има стари номера, с изтекъл технически преглед е от повече от две години (т.е. на талона трябва да е отбелязана дата май 2015 или по-стара).

    Собствениците на излезли от употреба автомобили са длъжни да ги предават на площадки за събиране и съхраняване или в центрове за разкомплектоване в двуседмичен срок от прекратяване регистрацията на МПС. В противен случай органът, който отговаря за премахване на ИУМПС е Общината, която след получаване сигнала за изоставеното возило, трябва да сформира комисия от общински служители и Общинска полиция за установяване на ИУМПС и даване на предписания на техните собственици за отстраняване. Предписанеието се извършва чрез залепване на стикер по образец на видно място върху автомобила. Предписанието е със срок от 3 месеца и се приема за връчено с поставяне на стикера, срокът за преместване започва да тече от деня, следващ посочената на стикера дата на поставяне и изтича в полунощ на последния ден от тримесечния срок. Ако возилото след изтичане на срока не е преместено (като може да бъде предадено за скрап или преместено в частен имот, но преместване на друго място което е общинско или държавно не се счита за изпълнено предписание), следва съставяне на протокол за неговото транспортиране до площадка за събиране и съхраняване и ако собственика е установен, се съставя акт за нарушение. В срок от минимум 14 дни автомобилът ще бъде съхраняван на площадката за съхранение. Ако собственика на возилото пожелае неговото освобождаване, то се извършва, след като заплати разходите по принудителното преместване и съхранението. В случаите, в които собственикът не потърси автомобила си в 14 дневния срок, то ИУМПС се предава за разкомплектоване.

    След запитване към компания за пеработка на метали, разбрахме че гражданите се възползват от техните услуги, но много от тях прозвъняват през месец, за да проверяват дали цената на скрабта не се е вдигнала, за да направят по-изгодна сделка. През времето, в което техните негодни автомобили заемат паркоместа, тротоари и градинки, останалите граждани се чудят къде да паркират свойте коли, как да преминат по тротоара на който има купчина метал или защото отровните течности изтичащи от возилата напояват тревните площи.

    И все пак има закон и орган, който трябва да го изпълнява.

    Надяваме се с този материал да информираме всички собственици на зарязани автомобили, какви са техните задължения и права и да подтикнем гражданите, които се възмущават и пишат по форуми и фейсбук групи да изпратят сигнал до Общината, за да може тя да предприеме действия по отсраняването на тези „отпадъци“, позовавайки се на Общинска наредба №34 за управление на отпадъците на територията на община Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Уи
      Уико
      6 0
      17:07, 14 юни 2017
      Тази синята опел астра е на един състезател.
    • 2
      Та
      Таня
      7 -1
      17:16, 14 юни 2017
      На Ем. станев 9 е едната кола а пред този блок има още 3 за вдигане и никой нищо не прави само пречат и грозят
    • 3
      Не
      Недко
      7 0
      17:44, 14 юни 2017
      Че тези тенекии са част от ежедневието ни и ако някой ги премахне може и да ни залипсват. Децата няма да могат да и играят по ръждясалите ламарини, а и осите къде ще си правят гнезда може отдел екология ги надзирава, защото там излизат змии, мушкат се котета и всякакви други твари, ако го премахнат ще нарушат екологичното равновесие в димитровград :)
    • 4
      Ти
      Тити
      10 0
      17:55, 14 юни 2017
      Аз като гледам снимките виждам, че не е нужно да се започва цялата 3месечна процедура от общината, повечето от бараките са по тротоари и градинки. паяка ги вдига като спрели на забранени места и предполагам има някакъв наредба колко могат да стоят на наказателния паркинг преди някой да ги потърси и докаже собственост и да бъдат смачкани за отпадъци. Едва ли някой ще си потърси трошката на наказателния паркинг и да даде шапка пари за престоя й! така ще разчистите града.
      А ако съм на мястото на собствениците на колите още утре ще звънна на ивонса да я вземат, преди да я е вдигнал паяка след като прочетат моя пост :) че тези на който разберат чий са ще им дойде солено да си я извозят от наказателния :)
    • 5
      Ал
      ален
      9 0
      20:42, 14 юни 2017
      Аз по тези снимки виждам, че общинския паяк снове по цял ден по улиците, а тези коли седят по тротоарите и градинките от години тоес той не си върши работата! Всеки е имал проблем с недостик на паркомясто, а можем да махнем десетки автомобили които да освободят десетки места
    • 6
      Гр
      Грую
      3 0
      07:44, 16 юни 2017
      А какво правим с тези автомобили, които "чакат" своя нов собственик в градинки и по паркинги?
      Говоря за тези, т. нар автокъщи в градинки, м/у блокове и по паркинги.
      • Ро
        Роро
        3 0
        14:27, 16 юни 2017
        Ами вземаш един пирон и изписваш с него на предния капак на возилото послание към този който го е паркирал там или цената която предлагаш за него да речем. Рано или късно ще му писне да пребоядисва и като останалите търговци, ще си направи си купи земя, направи автокъща и започне да плаща данаци на държавата и общината!!!
      • Ро
        Роро
        2 0
        14:38, 16 юни 2017
        И една игра с научен характер се сетих, вземаш една въздушна пушка, заставаш на точно 10 метра от предното стъкло на автомобил 1 и изтрелваш 3 патрона ако резултата не е задоволителен намаляш разстоянието и вдигаш калибъра .След 1 месец ще имаш статистика за устойчивостъа на предните стъкла на различни марки и модели автомобили според наклона и размера им.
    Последни новини