Дрога на колела се "разхожда" по Черноморието

Дрога, произвеждана на място в автомобил или в храсти, е на мода по морските курорти край Бургас. Подвижните нарколаборатории стават все по-популярни сред бандите, които зареждат с отрова Южното Черноморие и задоволяват нуждите на чужденци и българи, разкриват полицаи пред "Труд".

Принадлежностите за бъркане на субстанции, заедно с везни и малък газов котлон, се носят в сак или на задната седалка на автомобил. Клиентът звъни на дилъра, избира се място, което е далеч от хорските очи и там става "производството", разказват спецченгета.

Предимството на подобна "нарколаборатория в сак" е, че всичко е леснопреносимо, а и може бързо да се отървеш от вещите, ако се появат полицаи.

Само преди ден криминалисти в бургаския комплекс "Славейков" спрели за проверка автомобил "Деу", шофиран от 26-годишния Т. С. Станало ясно, че той се надрусал с метамфетамин, преди да седне зад волана. През цялото време притеснително хвърлял погледи към колата си. Така станало ясно, че в нея има три пликчета с екстази на прах, газов котлон, стъклена колба, пипети и памук. До заведение в Несебър пък били спипани дилър и шестима негови клиенти.

Със старта на летния сезон наркомафията се активизира и атакува мощно курортите ни. МВР и спецпрокуратурата обаче също са на крак. В Бургас бе разбита банда от седем ММА бойци, които произвеждали марихуана във високотехнологична лаборатория и я разпространявали по курортите.

Според главния секретар на МВР Младен Маринов на оранжерията би завидял всеки земеделски производител. Бандата е обвинена, че се е занимавала с наркопроизводство от октомври м. г. досега.

Според статистиката на МВР и агенция "Митници" през миналата година у нас били заловени 620,2 кг хероин, 90,54 кг кокаин, 1116,22 кг марихуана и 34 991,2 кг канабис. Спипани били и 456,4кг и 27 907 таблетки синтетични наркотици.

Според антимафиоти хероинът продължава да е основният наркотик, трафикиран през България.

"Балканският път" още се ползва за коридор, но заради усилените проверки по границата ни, той вече се измества от Афганистан през централно-азиатски републики, Украйна и Русия.

Хероинът преминава през държавата ни основно с камиони със стоки за Западна Европа. Зачестяват и опитите за пренасяне на малки количества чрез "куриери", които пътуват с влакове, автомобили или автобуси.

Според антимафиоти при трафика има бартер – наши банди доставят амфетамин на турски "колеги", а в замяна получават хероин. Той се продава у нас или се изнася за други държави.

Някои от нашите бандити са подизпълнители на турски и албански престъпни организации. Участват и в канали за кокаин. Някои го пренасян на малки пратки, укрити в личен багаж или погълнати в тялото. Други използват яхти за по-големи количества.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини