Суперкомпютър вместо служител! Новите изпити за шофьори

Суперкомпютър, а не служител на Държавна агенция "Автомобилна инспекция" вече ще изпитва кандидатите за шофьорска книжка. Модерната техника ще бъде част от оборудването на автомобилите, които ще са само държавни и в които ще тече практическият изпит за желаната тапия.

Това са част от идеите за спиране на корупцията при шофьорските изпити, които са обсъждани в транспортното министерство вчера.

До новите мерки се стигна след арестите в ДАИ от миналата седмица, когато стана ясно, че държавни служители са били част от схема за продаване на книжки. Тогава бяха задържани 12 служители на ДАИ.

Обсъжданата от транспортното министерство идея за суперколи със супертехника предвижда всяко движение на изпитващия и изпитвания в автомобила да бъде следено, пише вестник "Сега"

Оборудването трябва да позволява цялостно видео заснемане в купето и извън превозното средство, да прави постоянен аудио запис, да отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението.

Новата техника предвижда в суперколите да се монтират датчици, които светят и записват, когато изпитващият натиска педалите - дали за да попречи, или за да помогне. Предвижда се в тези случаи да се прави проверка на записа и да се преценява дали има неправомерна намеса от страна на изпитващия.

В момента в автомобилите, с които се изпитват кандидатите за шофьорска книжка също има камери, но те не могат да подават такава информация.

Засега не е ясно колко изпитни автомобила ще са нужни, нито колко пари ще коства тази мярка. Годишният бюджет на автомобилната администрация е около 8 млн. лв.

Сред другите мерки, които обсъжда транспортното министерство, е представителите на автошколите да бъдат извадени от изпитните комисии и инструкторът да не присъства по време на изпита. Ведомството очаква това да породи недоволството на инструкторите и собствениците на автошколи, с чиито коли в момента се провеждат изпитите.

Министерството на Московки предлага да се изготви и нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите за водачи.

Един от вариантите е на всеки кандидат да бъдат предварително зададени началната и крайната точка на маршрута, а той сам да избира откъде да премине. Така ще се избегне съществуващата в момента практика на едни от кандидатите да се дават по-лесни, а н други – по-трудни маршрути.

Това е поредният опит на държавата да се справи с незаконното даване на шофьорски книжки. 

При предишните листовките се прехвърлиха от хартия на електронен вариант, а от тази пролет те се решават в изолирани кабинки, където курсистът влиза без мобилен телефон, без чанта, връхни дрехи и след като е преминал през скенер, който да го провери дали не е "окабелен" с подсказваща техника.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини