Комети донесли наркотичен газ на Земята

Международен екип учени обясни произхода на на ксенона в земната атмосфера. Изследването е публикувано в Science.

Ксенонът е благороден газ - 54 химически елемент в Менделееевата таблица, често използван за наркоза. Инхалациите с ксенон са приравнени към използването на допинг от WADA. Газова смес от ксенон с кислород е мощен аналгетик и има анестетичен ефект. Механизмът на наркотичния ефект на ксенона не е обяснен. На Земята се среща повече в атмосферата, много малко - в земната кора. Ксенонът е едноатомен газ.

Произходът на ксенона в атмосферата на Земята е мистерия за няколко десетилетия и може да се обясни само с допълнителен неизвестен източник. Учените изследвали изотопните съотношения на ксенона от кометата 67P / Чурюмов-Герасименко и установили, че те съответстват на досега неизвестния източник.

Наблюденията на станцията Rosetta са направени между 14 и 31 май 2016 год. от ниска орбита. Изглежда ксенонът е бил хванат в леда в кометата преди да се е образувала слънчевата система. Кометите са донесли около една четвърт от ксенона на Земята, което ограничава количеството на други материали (като вода), доставени на нашата планета от комети.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини