Комети донесли наркотичен газ на Земята

Международен екип учени обясни произхода на на ксенона в земната атмосфера. Изследването е публикувано в Science.

Ксенонът е благороден газ - 54 химически елемент в Менделееевата таблица, често използван за наркоза. Инхалациите с ксенон са приравнени към използването на допинг от WADA. Газова смес от ксенон с кислород е мощен аналгетик и има анестетичен ефект. Механизмът на наркотичния ефект на ксенона не е обяснен. На Земята се среща повече в атмосферата, много малко - в земната кора. Ксенонът е едноатомен газ.

Произходът на ксенона в атмосферата на Земята е мистерия за няколко десетилетия и може да се обясни само с допълнителен неизвестен източник. Учените изследвали изотопните съотношения на ксенона от кометата 67P / Чурюмов-Герасименко и установили, че те съответстват на досега неизвестния източник.

Наблюденията на станцията Rosetta са направени между 14 и 31 май 2016 год. от ниска орбита. Изглежда ксенонът е бил хванат в леда в кометата преди да се е образувала слънчевата система. Кометите са донесли около една четвърт от ксенона на Земята, което ограничава количеството на други материали (като вода), доставени на нашата планета от комети.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини