Роми шофират с гръцки книжки ментета

Роми шофират с гръцки книжки менте, като по близо 30 души горят всеки месец при проверки на катаджии. Акциите зачестили след няколкото поредни случая в началото на годината, когато полицаите заловили неграмотни роми, които имали шофьорски документи от южната ни съседка.

Справка показала, че те са ментета. Освен това били толкова некадърно направени, че дори на пръв поглед се познавало, че са фалшификати, пише "Монитор".

Моментално била издадена заповед към всички катаджии да са много внимателни, когато спрат човек с гръцка книжка, особено когато той не е грък и не кара по-скъпа кола. Така се стигнало до трупане на точки в статистиката, според които всеки ден по един ром изгарял на пътя заради фалшивите документи.

Последният случай е от началото на седмицата, когато в Казанлък бил спрян 32-годишният Иван. Мъжът от ромски произход извадил с голямо самочувствие гръцката си книжка. Тя обаче се оказала фалшива и той моментално бил задържан.

При разпитите Иван обяснил, че е купил документа от непознато лице от град Шивачево, община Твърдица. За него платил 1000 лева.

Според данни на МВР само от началото на годината в същия район са били заловени още петима мъже, които карали с такива книжки. В един от случаите водачът дори бил пиян до козирката.

Заради зачестилите случаи на книжки менте от Гърция разследващите започнали проверка откъде пристигат те. Веднага били внедрени оперативни, които да работят по случая. Оказало се, че хора от махалите копирали оригиналните книжки и просто подменяли снимките и данните на тях. След това ги продавали между 500 и 1000 лева. Ограничение в категориите нямало. Така множество кандидат-шофьори се оказали професионалисти, след като броили сумата.

Полицията успяла да разбие и българо-гръцка банда, която се занимавала с издаването на книжките. След подготвяна няколко месеца оперативна разработка при претърсване на къщата на 51-годишния Искенди от Николаево са открити и иззети мобилни телефони, две ксерокопия на лични карти и две снимки, както и документи за получаване на пари чрез фирма за международни преводи.

При акцията е заловен и 31-годишният Али, също от Николаево, който се представил пред полицейските служители с фалшива гръцка шофьорска книжка. Разследването тогава установило, че желаещите да се снабдят с фалшиви книжки от различни категории давали поръчките си на Искенди заедно с необходимите копия от лични карти и снимки, които той изпращал по куриер на човек в Атина заедно с 500 евро за всеки фалшив документ. Готовите свидетелства били връщани обратно в нашата страна по същия начин. Схемата с фалшивите гръцки шофьорски книжки била засечена още в началото на тази година.

По думите на полицаите към тази измама прибягват мераклии да застанат зад волана, но без да карат курсове и да държат изпити. При това в Гърция няма изискване кандидат-шофьорите да имат поне основно образование, както е у нас. Затова нерядко българи, най вече представители на ромския етнос, си вадели свидетелствата за правоуправление в южната ни съседка.

Засега не е ясно къде точно се произвеждат нелегалните книжки, които уж са издадени в Гърция. Според криминалисти това, че наподобяват гръцките, не означава, че се правят в тази държава.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини