За какво е полезно маслото от тамян?

Етеричните масла се използват с терапевтична цел от хиляди години. Те се извличат от листата, стъблата и корените на растенията. Но какво точно представлява маслото от тамян ?

Тамянът, наричан понякога алибанум е вид етерично масло използвано в ароматерапията. То притежава редица ползи, облекчава хроничния стрес и тревожността, намалява болката и възпаленията, стимулира имунната система, помага дори в битката с рака.

Етеричното масло от тамян се добива от смолата Boswellia carterii, растение характерно за Сомалия. Това дърво се различава от всички останали, заради способността си да расте върху оскъдна почва в изключително сухи условия.

Тамянът се свързва с множество религии през годините, особено с християнството, той е един от даровете, които мъдреците дали на бебето Исус.

За какво се използва маслото от тамян ?

Маслото от тамян се вдишва или се абсорбира от кожата, обикновено в комбинация с друго масло, най-често масло от жожоба. Смята се, че маслото активира лимбичната система, която оказва влияние върху нервната система. Маслото не бива да се използва в големи количества, защото е токсично.

Залагайте само на натурални продукти, които не съдържат други съставки.

8 от най-честите употреби на маслото от тамян

1. Облекчава стреса

Маслото от тамян предизвиква спокойствие и удовлетворение. Добавете няколко капки масло във ваната, за да облекчите стреса. Разпръснете аромата му, за да се преборите с тревожността. Някои вярват, че ароматът на тамян подобрява интуицията.

2. Натурален почистващ агент

Маслото от тамян е антисептик, това означава, че елиминира бактериите и вирусите от дома. Растението често се е изгаряло за дезинфекция на пространството и се използва като естествен дезодорант.

3. Естествен хигиенен продукт

Заради антисептичните си свойства, маслото от тамян е идеално за поддържане на устна хигиена. То помага при кариеси, лош дъх и инфекции в устната кухина. Можете да си направите домашна паста за зъби като смесите масло от тамян със сода.

4. Спира стареенето и се бори с бръчките

Маслото от тамян проявява мощен адстрингентен ефект. Това означава, че предпазва кожните клетки. То би могло да се използва за лечение на акне, при разширени пори, поява на бръчки, а също и за стягане и изпъване на кожата. Маслото може да се приложи на всички места, на които кожата се е отпуснала – корема, шията и под очите. Смесете 6 капки масло с друг вид масло и втрийте директно в кожата. Преди това направете тест за алергични реакции върху малка част от кожата.

5. Подобрява храносмилането

Ако имате проблеми с храносмилането и симптоми като газове, запек, болки в стомаха, синдром на раздразнените черва, предменструален синдром или колики, маслото от тамян ще облекчи дискомфорта. То ускорява усвояването на храната, подобно на храносмилателните ензими. Добавете 1-2 капки към чаша вода или лъжица мед. Ако сте решили да го приемате вътрешно, се уверете, че маслото е 100% натурално и не съдържа изкуствени аромати.

6. Белези, рани, страии и акне

Маслото от тамян подпомага зарастването на рани и заличаването на белези. То прави тъмните петна по кожата, стриите и екземата по-малко забележими, би могло да се използва за заличаване на белези от операции. Смесете 2-3 капки масло, с друго базово масло и нанесете директно върху кожата. Внимавайте маслото да не попадне в отворени рани.

7. Облекчава симптомите на настинка и грип

Ако имате настинка или грип, използвайтее масло от тамян, за да облекчите кашлицата. Маслото елиминира слузта в белите дробове. Проявява противовъзпалителни свойства в носните кухини, улеснява дишането дори при хора с алергии и астма. Капнете няколко капки върху памучен тампон и вдишайте.

8. Облекчава възпалението и болката

За да подобрите кръвообращението и за да облекчите болката в ставите и мускулите, причинени от състояния като артрит, храносмилателни проблеми и астма, нанесете маслото върху болезнените части от тялото или разпръснете аромата му у дома. Бихте могли да добавите една капка масло във вряща вода и да вдишате парата, за да облекчите мускулите болки. Разпръснете аромата му у дома си, или добавете няколко капки от маслото към друго базово масло и втрийте в мускулите, ставите, краката или врата.

Ползи от маслото от тамян

1. Облекчава стреса и премахва негативните емоции

При вдишване, маслото забавя сърдечния ритъм и намалява кръвното налягане, тревожността и депресията. За разлика от лекарствата, маслото не притежава странични ефекти.

2. Стимулира имунната система и предотвратява заболявания

Изследвания демонстрираха, че тамянът стимулира имунната система и унищожава бактериите, вирусите и дори раковите клетки. Той елиминира бактериите по кожата, тези в устната кухина и дома ви. Ето защо много хора предпочитат да използват масло от тамян при проблеми с устната кухина. Антисептичните свойства на маслото предотвратяват появата на гингивит, лош дъх, кариес, зъбобол, афти и други инфекции.

3. Помага в борбата с рака и облекчава страничните ефекти на химиотерапията

Маслото от тамян помага в битката с определени видове рак. Изследване от 2012 откри, че вещество в тамяна наречено AKBA успешно елиминира раковите клетки, устойчиви на лечението с химиотерапия.

4. Адстрингентен ефект, убива вредните бактерии и микроорганизми

Тамянът е антисептик и дезинфектант. Той има свойството да елиминира микроорганизмите причиняващи настинка и грип от дома и тялото. Маслото може да се използва и като почистващ агент у дома.

5. Лекува кожата и предотвратява стареенето

Маслото стяга кожата и подобрява тонуса, еластичността и защитните и мехатизми срещу бактерии. Заличава белезите и акнето, ускорява зарастването на рани. Маслото е полезно в случай на стрии, белези от операции и суха кожа.

6. Балансира хормоните

Маслото от тамян облекчава симптомите на предменструалния синром и менопаузата като балансира стойностите на хормоните. Облекчава болката, спазмите, запека, главоболието, тревожността, гаденето, умората и промяната в настроението. Маслото от тамян регулира производството на естроген и намалява риска от появата на тумори и кисти при жени в детеродна възраст.

7. Подобрява храносмилането

Тамянът подпомага детоксикацията на храносмилателната система, стимулира движението на червата, облекчава болката и спазмите в стомаха и гаденето. Подпомага елиминирането на излишната вода от стомаха, намалява болката от предменструалния синдром. Увеличава производството на урина, отпуска мускулите на храносмилателния тракт и подобрява кръвообращението. Маслото от тамян намалява симптомите на синдрома на пропускливите черва, хроничния колит, болестта на Крон и синдрома на раздразнените черва.

8. Действа като сънотворно

Маслото от тамян намалява тревожността и хроничния стрес, които често не ви позволяват да заспите. Ароматът му е успокояващ и подпомага заспиването. Маслото разширява дихателните пътища, помага на тялото ви да достигне идеалната температура за запиване и елиминира болката, която ви държи будни.

9. Облекчава болката и възпаленията

Маслото от тамян спира производството на възпалителните молекули, свързвани със състояния като артрит, астма, синдром на раздразнените черва и множество други заболявания. Предотвратява разграждането на хрущялната тъкан и значително облекчава опасните и болезнени възпаления, което го прави добра природна алтернатива за лечение на мускулни и ставни заболявания.

Рецепти

Маслото от тамян може да се използва с базови масла като масло от жожоба, кокос и ший. Може да се комбинира с други етерични масло, в зависимост какви цели преследвате.

Заличаване на белези

Съставки:

50 грама масло от ший или кокосово масло

10 капки жасминово масло

10 капки масло от тамян

Бурканче, в което да смесите съставките

Разтопете маслото от ший. Уверете се, че не е горещо и няма да ви изгори. Добавете другите масла и разбъркайте. Сместа може да се нанесе веднага, а бихте могли да я използвате под формата на крем. За целта я оставете за няколко минути в хладилника да се охлади. После я разбийте с ръчен миксер, докато приме кремообразна текстура. Изсипете я в стъклен буркан и я съхранявайте на стайна температура.

Крем улесняващ заспиването

Освен, че ще ви помогне да заспите по-лесно, кремът ще ви оттърве от пъпките и насъвършенствата по кожата на лицето.

Съставки:

5 капки масло от тамян

5 капки масло от лавандула

1/5 супена лъжица кокосово масло

½ супена лъжица зехтин

Бурканче, в което да смесите съставките

Използвайте разтопено кокосово масло. Добавете другите масла и разбъркайте. Нанесете върху тялото и лицето. Кремът може да се съхрани, за да се използва повторно.

Странични ефекти

Маслото от тамян се понася добре, особено в сравнение с лекарствата. До момента не са докладвани никакви странични ефекти от употребата му, стига да не използвате големи количества.

В много редки случаи маслото може да предизвика определени реакции при някои хора – включително обриви и храносмилателни проблеми като гадени и болки в стомаха. Маслото от тамян разрежда кръвта, затова хора които имат проблеми със съсирването на кравта не бива да го използват или трябва да се консултират с лекар. Маслото взаимодейства с определени антикоагулантни лекарства.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини