Власт и опозиция – единни: Срещу идеите на Панов

Управляващи и опозиция в един глас се обявиха против искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията за изваждането на прокуратурата от съдебната власт и поставянето й като равно отдалечена институция.

Според юристите от ГЕРБ и от БСП такава радикална реформа не само не би подобрила работата на обвинението, ами дори би довела да хаос в системата.

Според гербаджията Данаил Кирилов изявленията на Лозан Панов минават границата на "битието му като магистрат" и провокират политически дебат, което пък е извън правомощията му, защото би трябвало да е независим.

"Изказванията му са доста неуместни и връщат един дебат много назад във времето, този въпрос е дискутиран преди повече от 20 години, когато са конституирани изцяло органите в съдебната система и европейските ни партньори смятат този въпрос за отдавна и трайно решен", отсече Кирилов, който оглавява парламентарната правна комисия.

"Тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка, която е работа на политическите партии", допълни той.

Кирилов посъветва Лозан Панов, ако има политически амбиции, да се възползва от правото, което дава демократичният ни ред и да смени позицията си.

"Критично е, когато магистрат влиза в тази роля, защото те са политически независими", отсече гербаджията.

Според него е важно всички държавници да работят за увеличаване на доверието в съдебната система, а когато всеки си търси някаква полза да критикува нещо, възниква съмнението, че целта е да се намали доверието в магистратите.

"При тази структура на съдебната власт е възможно да си изпълва функциите, ако всички ние й дадем кредит на доверие", коментира Данаил Кирилов.

Филип Попов от БСП беше на същото мнение по отношение на доверието в съдебната система.

"Проблемът е в ниското доверие на нейната работа, а това не се решава със структурни промени", отсече той и като пример посочи, че вече година и поливна след разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, никой не е започвал да вярва повече в правораздавателната система.

Соцдепутатът смята, че Конституцията такава, каквато е в момента, е достатъчно добра и просто следва се спазва.

"Това е една добра, социално насочена Конституция, а ако бъде променена, за да се извади прокуратурата, ще се отворят много теми в основния закон, а това не бива да го позволяваме", коментира Попов.

Другият му аргумент против идеята на Лозан Попов е опасението му, че ще се създаде хаос в системата.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини