Бариери в гората край Пловдив, забраняват я за туристи

Ловци в Пловдивско се вдигат на бунт срещу проектозаповед, която ще им забрани да посещават част от горските масиви. Идеята на документа е да се бори бракониерството в района.

Ако бъде приет обаче, в горите няма да могат да влизат дори хора, тръгнали на пикник или разходка.

"Ловците няма да могат да се грижат за животните, да ги хранят, там да поддържат хранилки и животните ще избягат", заяви пред Dnes.bg кметът на Община Кричим Атанас Калчев.

Ловните дружинки от общините Перущица, Родопи и Кричим се срещнаха с представител на горското стопанство, за да получат разяснения за проектозаповедта. Тя не само ще им попречи да ловуват, но и да се грижат за животните в района.

"Става нещо като концлагер. Така искат да го направят", казва Цветан Тотов, който е председател на ловна дружинка.

Проектозаповедта ще ограничи достъпа на хора и превозни средства до определени горски пътища.

"Според мен е абсурдно, защото ние като ловци, не сме само ловци, а тези пътища са направени и за туристи, и за гъбари, и за планинари. Така се нарушават човешките права", смята друг ловджия.

"Това го не е имало никога в България. Ако стане, ще е едно престъпление към природата ни, към ловците, към гражданите", твърди друг негов колега.

Директорът на горското Огнян Христов отказа да отговори защо е предложил бариерите в гората. Кметовете на общините са на мнение да обжалват проектонаредбата.

"Нещата трябва да бъдат разяснени в детайли, за да са спокойни хората какво се случва, затова заедно с кметовете на Кричим и Родопи ще обжалваме тази заповед", твърди кметът на Перущица Ради Минчев.

Ловците пък смятат, че е по-добре да се назначи охрана, а не напълно да се забранява достъпа до горските масиви. Те също ще протестират срещу проектозаповедта. Сега топката е в ръцете на земеделското министерство.

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини