Фалшиви стоки, контрабандни цигари и злато от Турция излови акция на ГКПП Капитан Андреево

Десетки фалшиви стоки с логото на известни марки, безакцизни стоки, пренасяни нелегално и недекларирано злато, излови спец акцията, която се проведе през последните 24 часа на ГКПП Капитан Андреево. Тоталният тараш на пункта при турската граница с участието на служители на „Гранична полиция” и Агенция „Митници” и полицията, е за пресичане на контрабандата.

При проверките пътуващите са били приканвани да декларират товарите си, съобразно Закона за митниците.Въпреки това обаче много от тях не са го направили и опитите им за измама са разкрити при инспекцията.

При една от проверките е спрян лек автомобил „Мерцедес” с турска регистрация, в който са намерени 11 800 къса безакцизни цигари. Папиросите са били скрити в пригоден тайник под предните седалки на колата, прикрит със специално изработена дървена дъска, обшита с мокет с монтирани на дъската 2 аудио тонколони.

При операцията на южната ни граница са конфискувани още близо 234 000 къса безакцизни папироси и 1,5 кг тютюн. По регламент допустимият пренос на цигари, без да е нужно те да бъдат декларирани, е две кутии, а на тютюна-50 грама-количества, които се считат за лична употреба.

В хода на акцията са изловени още контрабандни 932 артикула, 283 чифта обувки и 170 перилни препарати и ароматизатори с лого на защитени марки. Спипани са и 60 литра препарати за растителна защита, които от южната ни съседка са на многократно по-ниски цени, отколкото е стойността им у нас, а и много от тях съдържат субстанции, забранени за използване в ЕС.

Заради по-евтините медикаменти и медицински материали в Турция, факт, поради който от години българите ходят на т.нар.“лекарствен туризъм“ отвъд южната граница, контрабандата и в тази посока върви с пълна сила. Доказателство за това са и разкритите при спец.акцията нелегално пренасяни 99 кутии зъботехнически инструменти, без документи за произход.

При операцията са иззети още злато и 17 500 евро, недекларирани пред митническите органи при влизане в страната. За установените безакцизни стоки са съставени 8 акта по чл.233 от Закона за митниците.

В акцията са участвали общо 80 служители. При нея пътните полицаи са глобили с 13 фиша недобросъвестни водачи в района на пункта. 

В момента обстановката на ГКПП Капитан Андреево е спокона, след сутрешното натрупване на превозни средства на трасетата "вход" и "изход".

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ge
    georgi
    2 -1
    22:18, 6 юни 2017
    Браво момчета поздравявам ви само така да работите и за напред покажете и че в тази Държава има закони всички коли и камиони тирове да минат през ренген а товарните през кантар

Още новини

Последни новини