Премахват повторните изпити за таксиджиите

Шофьорите на таксита няма да се явяват на изпит при подновяването на професионалното удостоверение. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози качени за обществено обсъждане.

Предложените изменения предвиждат законът да делегира на "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията с наредбата, уреждаща извършването на таксиметрови превози да определи условията и реда за продължаване срока на валидност на удостоверенията за водач на лек таксиметров автомобил, каквито правомощия към настоящия момент не са му предоставени".

В мотивите за промените се посочва, че те ще засегнат 70 хил. таксиметрови водачи и се уточнява, че толкова са издадените удостоверения по данни на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", пише "Монитор".

Те се налагат поради липса на подробно разписани условия и ред за удължаване на срока на документа за водач на такси, което води до затруднения при прилагането на закона. А предлаганата промяна цели облекчаване на условията за извършване на таксиметрови превози, се казва още в мотивите.

Измененията ще подлежат на обществено обсъждане в рамките на месец, след което ще бъдат разгледани на заседание на министерски съвет.

Премахването на повторният изпит за издаване на удостоверение за шофьор на такси беше обещано от служебният министър на транспорта Христо Алексиев след среща с представители на бизнеса.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини