Ето как стар бункер се превръща в „зелена планина“

Жителите на Хамбург са решили да вземат в собствените си ръце градския дизайн на мястото, което обитават – а резултатите са невероятни. Екип от местни жители и архитекти планира да преобразува стар бункер от времето на Втората световна война в „зелена планина“. Hilldegarden ще бъде обществено пространство със смесено предназначение, покрито с градина на покрива, изобилстваща от тучна зеленина.

Масивният бункер първоначално е бил използван за изстрелване на противосамолетни снаряди към вражески самолети. След войната не е останал празен – голямата постройка е заета от редица бизнеси. Пространството е дом на популярен нощен клуб, музикално училище, търговски площи, офиси и т.н.

Новият проект предвижда пространството да продължи да поддържа тази пъстра атмосфера на смесено ползване, но да бъде покрито с масивна обществена градина на покрива – и с пешеходни пътеки.

Работейки с редица местни студиа за дизайн, общността е създала проект, който ще разшири бункера с почти 60 метра, за да се добавят място за повече съоръжения като детска градина, читалище и дори хотел. Наскоро бе издадено разрешение за строежа, което одобри предложеното допълнително пространство.

Най-зрелищната част на предложението обаче е масивният терасовиден покрив. Зелените площи ще бъдат разпределени под формата на извиваща се пътека, която се вие нагоре към покрива, създавайки изкуствен хълм, който ще разкрива чудна 360-градусова гледка към Хамбург. Зеленото пространство ще бъде отворено за обществеността. То ще приканва хората да се разхождат из „зелената планина“. Редица устойчиви техники ще бъдат впрегнати в работа за поддръжката на градината, включително система за събиране на сивата вода за напояване. Част от обществената градина ще бъде посветена на производството на градска храна, където жителите ще могат да кандидатстват, за да се сдобият със собствени градински парцели.

Ето как организаторите на проекта описват бъдещата градска планина: „Hilldegarden ще предложи гледка към всичко. За нов, по-симбиотен град. Градски растения, дървета, пчели, птици. Символизиране на обединението, учението и сътрудничеството. И мъничко чисто хедонистично удоволствие. Финансирано от инвеститори. Създадено за всички“.  

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини