Забраниха извънземни, предлагани без достатъчно информация за снарядите им

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на вносителя на детските играчки "Тютанс" да ги предлага без информация за вида и броя на снарядите в комплектите, съобщиха от Комисията.

Вносителят на детски играчки "Феликс Тойс" ООД е предлагал колекционерска серия от шест извънземни същества "Чудовищата Тютанс" в различни опаковки. На тях не е имало информация за потребителите за вида и броя на включените в конкретния комплект снаряди.

Илюстрациите върху кутиите и телевизионната реклама създават впечатлението, че всяка от играчките стреля и със стрелички, и с топчета. На практика обаче дадено "извънземно" може да изстрелва само единия вид снаряд, но кой - става ясно едва след разопаковане и тестване.

Според Комисията за защита на потребителите това е нелоялна търговска практика. Тази практика бе забранена със заповед, потвърдена от Върховния административен съд.

Проверката е извършена във връзка с жалба на семейство, чието дете е видяло в телевизионната реклама на играта, че и шестте "извънземни" от колекцията стрелят както със стрелички, така и с топчета. За да не бъде разочарован синът им, родителите били принудени да закупят последователно три различни комплекта. Цената на всеки от тях е по 16,99 лева. В нито един от игровите комплекти нямало топчета.

КЗП установи, че колекцията съдържа шест, различни на външен вид извънземни същества, всяко от които в две модификации - за изстрелване на стрелички и на топчета. При разопаковане на четири различни и еднакви по вид играчки се оказва, че външният вид и цвят на чудовищата не са определящи за "снаряда", с който стрелят. Тъй като вносителят не е предоставил информация за вида на снарядите във всеки отделен комплект, съдържанието остава загадка до момента на разопаковането.

Премълчано е и обстоятелството, че дадено "извънземно", което стреля със стрелички, не може с топчета и обратното. Същевременно комплектованите със стрели "извънземни" имат отвори за топчета, а търговецът предлага срещу 1,99 лв. пакет с комбинация от двата снаряда.

Потребителят може да направи допълнителен разход, за да се сдобие с липсващия вид, който обаче ще се окаже неподходящ за притежаваното от него "извънземно". Тогава може да влезе в друга спирала - да започне да закупува още комплекти "извънземни", докато попадне на такова, което стреля с топчета.

След реакцията на Комисията търговецът е компенсирал жалбоподателите за причиненото неудобство с три различни вида от въпросната играчка. Поставил е върху всички налични опаковки стикери с информация за вида на снарядите и точния им брой. Въпреки предприетите действия, влязлата в сила заповед на КЗП ще има значение търговецът да не прилага същата практика в бъдеще.

Съвети към потребителите при покупка на играчки:

 Внимателно прочетете информацията за съдържащите се в опаковката елементи и по възможност проверете наличността им.

 Потърсете указания за играта, за да прецените дали няма да се наложи впоследствие да закупувате допълнителни приложения за нея.

 Обърнете внимание за евентуални предупреждения относно минимална възраст на детето и пр.

Препоръки към търговците при продажба на играчки:

 Описвайте подробно съдържащите се във всяка игра части и предоставяйте указания към нея.

 Информирайте предварително в случай на необходимост от закупуване на допълнителни елементи за ползването на играта.

 Не използвайте заблуждаващи послания при представянето на играта, за да не се формират у децата погрешни очаквания към нея.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини