Пазенето на тайни се оказва вредно за здравето

Средностатистическият американец пази по около 13 тайни, като най-често те са сексуални, но тази притвореност може да се окаже вредна за здравето му, съобщава новозеландският сайт Stuff.

Порталът цитира проучване на екипа на д-р Гопал Чопра от университета "Дюк" в щата Северна Каролина. Опазването на споменатите 13 тайни, от които 5 никога не биват разкривани на друг човек, изисква постоянни усилия. Именно това психологическо напрежение се отразява зле на здравето на човека.

Най-често скриваната тайна са сексуалните мисли относно даден човек, който не е негов партньор в живота. Следва секретът по укриването на евентуалните контакти с тази личност.

Другите неща, които не искаме да разкриваме пред другите, са нетрадиционната сексуална ориентация, кражбите, лошите резултати в службата, взимането на наркотици и извършването на аборт.

При стобална система по оценка на здравния статус тези, които размишляват над тайните си веднъж седмично, са с индекс 66, докато онези, които си блъскат главата над тях всеки ден, показват резултат 49.

При дълго спотайване на тайните ни се стимулира въздействието на хормоните на стреса като кортизола. Следва отслабване на имунната система, повишено кръвно налягане, проблеми със съня.
 

Източник: dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини