Валя Балканска на 75: Гордея се, че съм родопчанка!

    Никога не съм искала да бъда на първо място в чужбина, искам да съм стожер тук - в Родопите.

    Това заяви звездната Валя Балканска в края на вечерта, посветена на нейната 75-годишнина. Творческият празник беше организиран от КДК в Смолян и премина в споделени слова за голямата Валя, поздравителни адреси и дори сълзи.
    Космическата песен "Излел е Делю хайдутин...", в изпълнение на Валя Балканска, огласи зала "Петър Стайков" и след това писателят Светозар Казанджиев обяви, че тази вечер повече няма да се пее. Затова пък почти песенно прозвуча есето му, посветено на Валя Балканска, прочетено от актрисата Искра Йосифова.
    Последваха поздравителни адреси и цветя - от Съюза на учителите-ветерани, КДК, Община Смолян, Общински съвет, кметство Арда, 101-ви Алпийски батальон, РУО на МОН, Исторически музей, Планетариум.
    Накрая към Валя се обърна дългогодишният й партньор на сцената - гайдарят Петър Янев. Първо, като директор на Фолклорен ансамбъл "Родопа", Янев заяви, че ако не беше Валя Балканска, този ансамбъл вече нямаше да съществува. И поздрави певицата от името на всички свои колеги. После към Валя се обърна гайдарят, приятелят Петър Янев. Развълнуван и с просълзени очи той припомни, че с един от присъстващите в залата - Иван Пейков, се срещнали, когато с Валя Балканска изнасяли концерт в Чикаго. Тогава в очите на момчето Петър Янев видял сълзи, а след това Иван Пейков се върнал в България, за да живее и работи тук.

    "Само това да си направила - да върнеш едно дете в майката родина, си велика Валя!", каза Петър Янев. И допълни, че вече трябва да знаем - ние българите не сме случайни и не трябва да забравяме какво имаме като наследство.

    "На много неща съм се научил от Валя Балканска, но най-важното на което ме научи тя, това е човещината", каза още големият гайдар.

    Самата Валя, след като благодари на всички за добрите думи и пожеланията, заяви, че колкото и да се е извисила в кариета си, никога не е забравила, че ходи по земята, като обикновен човек, среща обикновени хора и не може да ги подмине, без да поздрави.

    "Никога няма да забравя моя учител", каза още Валя Балканска и посъветва присъстващите като родители добре да възпитават децата си в уважение към учителите.

    "За родопската песен душа давам и се гордея, че съм родопчанка!", заяви още великата певица и допълни:"Нека да си пазим родината, хората, града, да оставаме тук - да работим и тук да даваме плодове!"

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини