Спасовден е!

Православната църква чества големия християнски празник Възнесение Господне или Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, 40 дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос в продължение на 40 дни се явявал на своите ученици, за да беседва с тях и да проповядва учението си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим той се въздигнал в небесата. С това завършва и актът на човешкото спасение.

Според поверията на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова в съботата след Спасовден се отбелязва Черешова задушница.

Народните вярвания гласят също, че, ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата – обилна. Денят се почита като празник на хлебарите и сладкарите.

„Тѐ ти, булка, Спасовден!" е израз, широко разпространен в българския фолклор. Обичайно изразът се разбира и изобразява в българския фолклор като еротична сцена. Първото фолклорно изображение, съдържащо еротично послание по темата, е старобългарска рисунка – графит от Преслав. Изразът се използва когато нещо (някакво събитие) се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т. н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество, защото не винаги причината за безплодието е в жената. Народните сващания за този ден водят до идеята, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти булка Спасовден!". Тоест, днес може.

На Спасовден имен ден празнуват Спас/ка, Спасена, Спасимир/а, Спасиян/а.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини