КЗП алармира: Не подписвайте нови договори заради роуминга!

Не подписвайте нови договори във връзка с отпадането на роуминга. За това алармира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Маргаритов бе категоричен, че мобилните оператори не могат да принуждават абонатите си да преподписват договори, ако имат действащи такива. "Може в този период от време, в който се случва събитието някои срочни договори на потребители да изтичат и те да бъдат приканени от своите оператори да ги подновят за определен срок. Тук е важно да кажем, че ако те не желаят да променят условията, при които говорят, договорите се трансформират в безсрочни и никой не може да ги принуди да подпишат нови срочни такива", заяви шефът на комисията.

След окончателното решение на Европейската комисия (ЕК) през април стана ясно, че от 15 юни гражданите на ЕС ще плащат в държавите от Общността същите такси, както и в страната си. Роумингът отпада както за телефонни разговори и писмени съобщения, така и за трафик интернет, пише "Монитор".

Маргаритов съветва потребителите внимателно да преценяваме дали телекомите ни предлагат наистина по-изгодни условия, които доста често продавач-консултантите анонсират като такива.

Междувременно директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов съобщи, че са зачестили сигналите при тях във връзка с онлайн пазаруването, тъй като много чужди търговци са започнали да предлагат стоки на българския пазар.

Те продават най-вече черна, бяла техника и електроника – телефони, компютри, таблети.

"Хората пазаруват от тези сайтове, защото цената им е по-изгодна и се сблъскват с различни проблеми като основните оплаквания са свързани с законовия 14-дневен срок за връщане", каза още Арсенов.

По думите му някои от фирмите бавели с по месец-два връщането на парите и тогава се налагало намесването на експерти за решаването на спора.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини