Откриха "погребална градина" на 4000 години до Луксор

Останки от "погребална градина", съществувала преди 4000 години, бяха открити в гробница от епохата на фараоните близо до Луксор в южната част на Египет, съобщава Artprice.

Археолозите знаят за съществуването на тези малки градини благодарение на изображенията им върху скулптури и в стенописи в гробници. За пръв път обаче останки от подобна градина са открити в древния град Тива, днешния Луксор, отбелязват от египетското министерство по въпросите на паметниците на културата.

"Градината вероятно е имала символично значение и е играла роля по време на погребални ритуали", поясни Хосе Галан, ръководител на попадналия на находката испански археологически екип.

Останките от градината с размери 3 метра на 2 метра са открити при разкопки във вътрешния двор на гробница, която датира от 2030-1640 г. пр. Христа. Археолозите открили корени и ствол от дърво на 4000 години, високо около 30 сантиметра, както и съд с фурми и други сушени плодове, които вероятно са били използвани като дарове.

В древен Египет мъртвите били традиционно погребвани, заобиколени от предмети, които са ги радвали приживе, за да могат да продължат да им се радват и в отвъдното, отбелязва още БГНЕС. Екипът от археолози е открил и малък храм от кал и камък близо до градините, състоящ се от три каменни плочи – едната е съдържала посвещение на египетските богове Монту, Птах, Сокар и Озирис.

Некрополът Драа Абул Нага се намира близо до известната Долината на царете, където много от фараоните, включително Тутанкамон, са погребани.
 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини