Унгария иска оставка на зам.-шефа на ЕК заради обвинение в антисемитизъм към Сорос

Унгария настоя заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс да подаде оставка, след като той е бил цитиран да предполага, че враждебността на премиера Виктор Орбан към Джордж Сорос е била предизвикана от антисемитизъм, съобщава "Франс прес".

Външното министерство на Унгария изтъкна, че Тимерманс "трябва да подаде оставка от поста си, след като обвини премиерът на Унгария и правителството на страната в антисемитизъм".

Въшният министър Петер Сиярто отбеляза, че коментарите били "неоснователно обвинение" и че Унгария "е сторила повече от всеки друг в Европа в борбата срещу антисемитизма".

Добавя се, че Будапеща "има сериозни проблеми" с родения в Унгария финансист и филантроп, но че "тези спорове нямат абсолютно нищо общо с произхода или религията на Джордж Сорос".

Орбан заяви пред Европейския парламент в сряда миналата седмица, че Сорос бил "американски финансов спекулант, атакуващ Унгария" и че милиардерът "разрушил живота на милиони европейци".

Запитан в интервю за германския седмичник "Цайт", публикувано в четвъртък, дали смята, че коментарите звучат антисемитски, Тимерманс подчертал: "Разбрах това по точно същия начин като вас и бях ужасен."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини