Топ 4 на най-добрите етерични масла за лечение на главоболие

Милиони хора по света страдат от главоболие всеки ден, през всички сезони, често дори не са наясно с причината за това състояние. Съществуват толкова много виновници, включително стресът, умората, алергиите, хормоните, недостигът на определени хранителни вещества, запекът, неправилната стойка, ниската кръвна захар, алкохолът и наркотиците, пише в материала си д-р Акс.

Ако често страдате от главоболие и не успявате да откриете ефективно лечение, на помощ идват природните лекове, сред които и етеричните масла.

Най-често главоболието се третира с болкоуспокояващи. Те обаче причиняват и редица странични ефекти, увреждат бъбреците и черния дроб, освен това не лекуват причината за проблема.

Етеричните масла са безопасни и ефективни в лечението на главоболията, защото стигат до корена на проблема, те нямат странични ефекти и ви дават възможност да контролирате дозата в зависимост от вида на главоболието.

Как етеричните масла лекуват главоболие?

За разлика от обикновените болкоуспокояващи, с които се лекуват мигрените, етеричните масла са далеч по-безопасна и ефективна алтернатива. Те облекчават болката, подпомагат кръвообращението и намаляват стреса. Ползите им не се ограничават с това, те укрепват имунната система, без да предизвикват хаос в жизненоважни орагни.

Всяко главоболие си има причина. Една от най-често срещаните причини при жените са хормоналните промени. Промените в нивата на естрогена биха могли да предизвикат главоболие, особено непосредствено преди или по време на манструация, когато нивата на естрогена бележат спад.

Някои жени получават мигрена през бременността или менопаузата, заради хормоналния дисбаланс. Хормоналните медикаменти биха могли да влошат главоболието, от друга страна етеричните масла са нежна природна алтернатива. Маслата от лавандула и розмарин облекчават болката и напрежението. И двете се използват при предменструален синдром, хормонален дисбаланс, включително главоболия и мигрена.

Друга основна причина за главоболието е стресът, който бихте могли да облекчите с масло от лавандула и мента. Проментите в съня също биха могли да доведат до главоболие, за щастие лавандуловото масло действа като лек седатив и помага на хората, страдащи от безсъние.

Понякога главоболието е резултат от интензивно физическо натоварване, алергии, синузит, определени храни и сетивни стимули. Всички тези причинители могат да бъдат елиминирани благодарение на етеричните масла – нищо чудно, че те се използват от хиляди години.

Топ 4 на етеричните масла при главоболие.

1. Мента
Маслото от мента има продължителен охлаждащ ефект върху кожата, подтиска мускулните контракции и подобрява кръвообращението в челото, когато се прилага локално.

Втриването на ментово масло в челото и слепоочията лекува ефективно главоболието, причинено от прекомерен страс. Изследване от 1996, включващо 41 пациенти, доказало ефективността му. Маслото било понесено добре от пациентите и се оказало достъпна алтернатива на лекарствата. То било нанасяно 15-30 минути след поява на болката.

Друго изследване от 1995 доказало ефективността на лечението с комбинация от ментово масло, евкалиптово масло и етанол. Маслата отново били нанасяни върху челото и слепоочията. Маслото от мента смесено единствено с етанол намалило чувствителността по време на главоболието.

За да подобрите кръвообращението, да намалите болката и да облекчите напрежението, смесете 2-3 капки ментово масло с кокосово масло и ги нанесете върху раменете, челото и врата.

2. Лавандула
Лавандуловото етерично масло има редица терапевтични и лечебни свойства. То намалява напрежението и стреса, действа като седатив и антидепресант, проявява анксиолитични, антиконвулсни и успокояващи свойства. Появяват се все повече доказателства, че лавандуловото масло е ефективно и при редица неврологични заболявания.

Според изследванията, ароматната и външната употреба на лавандулово масло влияят върху лимбичната система. По тази причина то може да се използва за лечение на главоболия, причинени от тревожни разстройства и други подобни състояния.

Лавандуловото масло облекчава чувството на безспокойство и подобрява съня. То също регулира нивата на серотонин, като намалява болката в нервната система, която би могла да доведе до мигренозни пристъпи.

Изследване от 2012 твърди, че лавандуловото масло е ефективно и безопасно при лечение на мигренозни главоболия. В рамките на изследването доброволците прилагали маслото в продължение на 15 минути при главоболие.

Разликите между тях и контролната група били значителни. От общо 129 пациенти, при 92-ма инхалациите с лавандулово масло облекчили напълно или частично главоболието. В контролната група, подобрение било наблюдавано при 32-ма от общо 68 души.

За да облекчите напрежението в мускулите и стреса, и за да подобрите настроението и съня, разпръснете 5 капки лавандулово масло в дома или офиса. Бихте могли и да втриете маслото във врата, слепоочията и китките, за да облекчите стреса и главоболието. За да се отпуснете и да прочистите ума си, добавете 10 капки лавандулово масло към водата във ваната и дишайте дълбоко.

3. Евкалипт
Евкалиптът действа като отхрачващо средство – той изчиства тялото от токсините и вредните микроорганизми. Отпушва ноздрите и елиминира напрежението в синусите, което би могло да доведе до главоболие, подобрява емоционалното състояние и настроението.

Изследване доказа, че евкалиптовото масло намалява болката и понижава кръвното налягане. В изследването участвали 52-ма души, претъпрели наскоро операция за подмяна на колянна става. Маслото подобрило емоционалното състояние на пациентите, намалило образуването на отоци и демонстрирало противовъзпалителните си свойства.

Друго изследване от 2011, проведено в Израел, доказало ефективността на евкалиптовото масло при пациенти с респираторни проблеми, причиняващи кашлица, болки в гърлото и главоболия. Пациентите заявили, че маслото подобярава дишането и облекчава хремата.

То притежава антибактериални, антивирусни и антимикробни свойства и облекчава напрежението в синусите, появило се в резултат на възпаление.

Добавете от 2 до 4 капки евкалиптово масло към друго растително масло и нанесете върху гърдите, врата, слепоочията и челото. Това ще отпуши носа и ще облекчи главоболието и мигренозните атаки.

4. Розмарин
Маслото от розмарин се използва в народната медицина за лечение на главоболие и нарушено кръвообращение, заради стимулиращите си, противовъзпалителни и аналгетични свойства. Успокояващият му ефект подобрява личната ориентация и бдителността.

Маслото от розмарин намалява стреса и елиминира емоционалните причини за главоболие. Подобрява храносмилането и успокоява раздразнения стомах, който също би могъл да е свързан със силно главоболие.

Изследване от 2013 доказа ефективността на маслото от розмарин като вид билкова терапия при пациенти със синдром на отнемането след злоупотреба с опиум. Някои от симптомите на синдрома на отнемането включват дисфорично настроение, гадене, мускулни болки, главоболие, треска и безсъние. Маслото се оказало ефективно, когато било приемано вътрешно в продължение на 4 седмици. То намалило напрежението, облекчило болката, подобрило съня и конвулсиите.

За вътрешна употреба добавете 1 капка масло от розмарин в чай, вода или смути. Маслото ще облекчи главоболието и мигрената. За външна употреба, смесете 2 капки масло от розмарин, с 2 капки мантово масло и една чаена лъжичка кокосово масло и втрийте в слепоочията, челото и врата.

Как да използваме етеричните масла за облекчаване на главоболието. При външна употреба -  разтворени в друго растително масло - бадемово, кокосово и др.

Мигрена:
Втрийте масло от лавандула или мента в слепоочията и врата.

Главоболие предизвикано от силно напрежение:
Втрийте масло от евкалипт или мента в слепоочията, челото и китките, за да намалите стреса. За да проясните ума си, добавете 5-10 капки лавандулово масло във ваната.

Главоболие причинено от синузит:
Когато мембраните на синусовите кухини се възпалят и подуят, може да почувствате напрежение в областта на челото, където се намират кухините – резултатът е главоболие. Втрийте евкалиптово масло в гърдите и основата на носа, за да отпушите носните канали и да облекчите напрежението в синусите.

Главоболие в резултат на ниски стойности на кръвната захар
Смесете еднакви части масло от лавандула и розмарин с кокосово масло и нанесете върху врата, слепоочията и челото. Или добавете 1 капка розмарин към смутито или чая си.

Възможни странични ефекти от употребата на етерични масла
Ако използвате етерични масла за облекчаване на главоболие, особено върху по-чувствителни части от тялото като носа и челото, най-добре е първо да ги разтворите. Ако никога преди не сте използвали етерични масла, първо ги изпробвайте върху малка част от кожата преди да ги втриете в по-обширни области.

Ако приемате маслата вътрешно, помнете че 1-2 капки са достатъчни. Ако сте приемали маслата в продължение на 4 седмици, направете едноседмична почивка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини