ТТИП замразено. Кои са другите търговски преговори на ЕС

На фона на както изглежда един по-протекционистично настроен американски президент и замразяването на планираното търговско споразумение между ЕС и САЩ (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), Евросъюзът обръща поглед в други посоки - към страните от Южна и Северна Америка азиатско-тихоокеанския регион - в търсене на партньори, желаещи по-тесни търговски връзки.

ЕС - Япония

Двете страни по споразумението, които започнаха преговорите през март 2013 година и проведоха 17-ия кръг разговори през септември 2016 година, дават над една трета от световния брутен вътрешен продукт (БВП).
Япония, третата по големина икономика в света, е шести по значение пазар за ЕС. Евросъюзът пък е третата по големина дестинация за японски стоки.

За Япония споразумението би означавало, че страната все още може да прави сделки въпреки разпадането на Транстихоокеанското партньорство (ТТП), което някога бе стожер на азиатската политика на Вашингтон.
Според ЕС амбициозното споразумение може да осигури икономически тласък на стойност до 300 милиарда евро, като износът за Япония ще нарасне с една трета. Благодарение на сделката японският БВП може да се повиши с 0,7 %. Японският премиер Шиндзо Абе и лидерите на ЕС се ангажираха да приключат преговорите колкото се може по-бързо - в най-добрия случай още тази година. Такива обещания обаче имаше и за приключване на преговорите през 2015 и 2016 година.

Какви са спънките в преговорите?

Япония иска намаляване на европейските мита за японски автомобили, автомобилни части и електрониката. ЕС вероятно ще премахне митата за около 80% от автомобилните части, внасяни от Япония, веднага щом споразумението влезе в сила, но Япония иска повече.

ЕС иска Япония да отмени митата за селскостопанските продукти като сирене и вино, а също така иска по-ниски мита за свинското, нещо което се оказва проблематично. Брюксел се оплаква и от нетарифните бариери за автомобилния си внос.

ЕС - Мексико

ЕС и Мексико имат действащо търговско споразумение от 2000 година, което отменя мината върху промишлените стоки. Двете страни обаче планират да го осъвременят и да включат услугите, повече селскостопански продукти, повече обществени поръчки, интелектуални права и разпоредби за преодоляване на нетарифните бариери.

ЕС е третият по големина търговски партньор на Мексико. Мексико се стреми към диверсификация и иска да зависи в по-малка степен от САЩ, където отива около 80 % от мексиканския износ.

Проучването на ЕС определя потенциалните икономически ползи от едно такова амбициозно споразумение на 1,8 милиарда евро годишно за ЕС и 6,4 милиарда евро за Мексико.

Какво евентуално възпрепятства споразумението?

Като се има предвид, че митата върху промишлените стоки вече са премахнати, може би има въпросите за обсъждане са по-малко. Според представител на ЕС близък до преговорите обаче приключване на преговорите през 2017 е възможна, но трудна постигане цел. Партньорите ще трябва да намерят баланс между млечната продукция, която европейците искат да изнасят в Мексико и захарта, говеждото и бананите, които поемат в обратната посока.

Мексико освен това има резерви към искането на ЕС за достъп до търговете за обществени поръчки на по-ниско от федералното равнище и към европейския модел за инвестиционен протекционизъм.

ЕС - Меркосур

Групата Меркосур, обединяваща Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, е петата по големина в света икономика. ЕС вече е най-големият търговски партньор на Меркосур, главно като внася селскостопански продукти, включително говеждо, соя и захар, а изнася европейски машини.

За ЕС Меркосур е десетият по големина износен пазар за стоки и осми за европейски услуги. ЕС е хвърлил поглед на достъпа до обществени поръчки, като само в Бразилия пазарът възлиза на близо 150 милиарда евро (164 милиарда долара ). Преговорите първоначално започнаха през 1999 година и се препъваха на различни етапи. Разговорите бяха възобновени през 2010 година и бяха замразени през 2012 година. Нова размяна на предложения имаше през май 2016 година. През март бе преговорен 28-ми преговорен кръг.

Какво може да възпрепятства споразумението?

Селскостопанските продукти - предимно говеждото, но също така захарта и соята, вероятно ще бъдат главният препъни камък. Говеждото не бе включено в най-новото предложение на ЕС.

И четирите страни са големи износители на говеждо. Бразилия е световен лидер. Местната промишленост е сред най-чувствителните сектори в Европа.

Страните от Меркосур ще трябва да приемат също така промишлените стоки на ЕС, включително машини, превозни средства и автомобилни части.

Други споразумения

ЕС преговаря по споразумения с други азиатско-тихооеканските страни. Подписани са споразуменията със Сингапур и Виетнам, водят се преговорите с Индонезия и Филипините, както и с Индия. Евросъюзът планира освен това да започне преговори с Австралия и Нова Зеландия.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини