Война със Северна Корея би унищожила голяма част от човечеството, предупреди папа Франциск

Папа Франциск призова трета страна, като Норвегия, да посредничи при разговорите между Северна Корея и Вашингтон, за да се успокои ситуацията, която по думите му е станала "твърде гореща". Той предупреди, че война излага на риск от ядрено унищожение голяма част от човечеството, пише "Ройтерс".

Папата говори пред репортери на борда на самолета, който го отведе обратно във Ватикана от Кайро.

Той подчерта, че е готов да се срещне с американския президент Доналд Тръмп, когато той ще бъде на посещение в Европа следващия месец, но каза също, че от Вашингтон не са поискали среща. В края на месец май Тръмп ще бъде в Сицилия на среща на ръководителите на най-богатите държави в света. Белият дом не е казал все още дали американският президент ще има престой в Рим за среща с папата.

В отговор на въпрос относно напрежението между САЩ и Северна Корея, Франциск заяви, че ООН трябва да възстановят ръководната си роля в световната дипломация.

"Призовавам и ще призовавам всички лидери, както вече призовах лидери на различни места, да работят, за да търсят решение на проблема по пътя на дипломацията", каза той относно севернокорейската криза.

Представители на Белия дом не са отговорили на поискания коментар от журналист от "Ройтерс".

Норвегия винаги е била готова да помогне, каза папата и подчерта, че не е единствената държава, готова на това. Норвегия тайно посредничеше за постигането на споразумението между Израел и Палестинската автономия в началото на 90-те години.

Папата изрази дълбоката си тревога и подчерта, че става въпрос за бъдещето на човечеството. Война би унищожила - не бих казал половината, но голяма част от човечеството, от културата, от всичко, всичко, заяви папа Франциск.

Би било ужасно. Не мисля, че човечеството би било способно да издържи това, допълни той.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини