Не давайте на здрави деца хранителни добавки, съветва лекар

Родителите не трябва да дават на здрави деца хранителни добавки и медикаменти за засилване на имунитета. Този съвет даде пулмологът на д-р Валери Исаев пред Дарик.

Като изключително сложен механизъм детският имунитет трябва да бъде подпомаган само ако в него има реален дефект, както е при вродените или придобити имунни дефицити. Това е мнението на д-р Валери Исаев. Специалистът практикува в Клиниката по детски болести в столичната Александровска болница.

"Имунитетът е изключително сложен механизъм на човешкия организъм за приспособяване към околната среда и справяне с всякакви външни фактори, така че нека го оставим и да му "помагаме" само когато има реален дефект в този имунитет, както е при вродените или придобити имунни дефицити", обяснява пулмологът.

Според него аптеките у нас са "наводнени" от подобен тип медикаменти. "Казвам често и на майките: за съжаление, режимът на регистриране на хранителните добавки е твърде либерален и ако не може да се отговори на въпроса дали помагат, по-важно е да се отговори на въпроса дали са безвредни, което, за съжаление, не се изисква от тях", казва лекарят.

На въпрос дали можем да откроим симптоми като по-опасни, той отговори: "Опасни симптоми няма, има симптоми на опасни състояния, на тревожни състояния, на сериозни заболявания. Не бих искал да ги посочвам, те са доста специфични. Нека оставим лекарите да ги познават, а когато има нужда, разбира се, и родителите трябва да бъдат информирани.

Това се отнася особено за малките деца, за бебетата, при които някои симптоми като затруднено, учестено дишане, отказ от храна, намалена двигателна активност, трудно будене за хранене са тревожни, те са симптоми на едно по-сериозно заболяване.

Според медика ограничаването на двигателната активност, спирането на едно дете да играе може да се каже, че може да бъде нареден измежду тези тревожни симптоми. Децата са изключително енергични, динамични, в тяхната природа е да се движат и да играят и едно по каквато и да е причина ограничаване на това активно движение може да бъде симптом на сериозно заболяване".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини