Над 100 души са пострадали при сблъсъците в македонския парламент

„МОФ“: МВР на Македония потвърди, че над 100 души са пострадали при сблъсъците в парламента

От Министерството на вътрешните работи на Македония съобщиха, че ситуацията в центъра на столицата, около и в парламента е нормализирана, предава „МОФ“ (Македония). 

Властите отбелязаха, че са предприети допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите. Освен това от Министерството са установили, че около 100 души са пострадали вследствие на инцидентите от четвъртък. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати. 

Към момента в Събранието няма повече граждани, а онези които протестират, са се събрали пред сградата на парламента, допълниха властите. 

Стотици протестиращи нахлуха в сградата на Събранието на Македония минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция за председател на парламента. Протестиращите взеха депутати за заложница и започнаха саморазправа с тях. Най-малко 8 депутати и 10 полицаи са ранени. Протестиращите скандираха „„Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Чрез социалните мрежи еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан осъдиха насилието в македонския парламент. 

Американското посолство също изрази критика във връзка с проявите на насилие в Македония и призна избора на Талат Джафери за председател на Събранието.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини