Свободата на медиите по света – застрашена както никога

Атаки срещу медиите, фалшиви информации, репресии и триумф на "силните хора" като Тръмп и Ердоган - никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена. Тази обезпокояваща констатация е направена в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", посветен на свободата на медиите, предаде Франс прес.

Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 (от общо 180 изброени и класирани в доклада страни), сред които са Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Картата на света, съставена от "Репортери без граници", е "превзета" буквално от червен цвят, което означава, че ситуацията със свободата на медиите е трудна, и с черен цвят, което означава, че ситуацията на свободата на медиите е много сериозна.

България е на 109-о място в класацията, в която са включени 180 държави. Страната ни се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.

Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология, подробно представена в сайта на "Репортери без граници". Тя включва няколко критерия като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация.

Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

"Репортери без граници" са обезпокоени от това, че има риск от негативна промяна в ситуацията със свободата на медиите по света, по-специално във важни демократични страни, се отбелязва още в документа.

"Вманиачеността по следенето и неспазването на принципа за запазването на тайната за източниците допринасят за спада на много страни, смятани довчера за добродетелни в областта на свободата на медиите", се констатира в доклада. Така например САЩ са слезли надолу с две места до 43-о място, а Великобритания е слязла надолу с две места до 40-о място.

"Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за Brexit във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини", се отбелязва още в доклада. "И навсякъде, където моделът на силния и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва", се посочва още в документа.

Отстъпление се констатира в Полша (54-о място), където е задушена независимата опозиционна преса, и в Унгария на премиера Виктор Орбан (71-о място). В Турция (на 155-о място, което е с 4 места по-надолу в сравнение с миналата година) президентът Реджеп Ердоган решително се отклони към авторитарните режими и "страната се превърна в най-големия затвор в света за работещите в медиите", отбелязват "Репортери без граници". Русия на Владимир Путин (на 148-о място) остава все така "пуснала корени" в дъното на класацията, допълва организацията.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини