Решено: МО да купи нови изтребители Gripen

Решено е за българските ВВС да бъдат купени нови изтребители "Грипен" (Gripen), пише днес "Сега", като се позовва на неофициална информация.

Решението било взето след получени оферти от Португалия и САЩ, Швеция и Италия. В сряда то ще бъде гледано от Министерския съвет, а след това - от парламента.

Военното министерство избира между три възможности - изтребители втора ръка Ф-16 (F-16) от Португалия и САЩ, също втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter) от Италия и новите шведски "Грипен".

От МО отказаха вчера да обявят какво е класирането, преди да бъде взето решение от правителството. По-късно сделката трябва да мине през парламента, тъй като става дума за междудържавен договор за над 100 милиона лева.

Служебният кабинет продължи работата по проекта за изтребителите, която беше започната по време на правителството на ГЕРБ. Ако в сряда бъде взето решение, преговорите по договора и сключването му ще са работа на кабинета "Борисов 3".

Източници на "Сега" са посочили, че върху избора на нов изтребител освен факта, че става дума за машина от последно поколение, е повлиял срокът на доставка.

Едното предложение е било за 3 години, а спечелилото - 18 месеца от подписването на договора. Натежала е и схемата на разплащане. Една от компаниите например е искала 100% авансово плащане, което е напълно невъзможно.

Покупката на 8 изтребителя, наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1,5 млрд. лева и няма как да бъдат платени накуп.

Предишното Народно събрание беше решило всяка година да се отпуска определена сума пари, за да се покрият плащанията по проекта до 2020 г. Евентуално след това - до 2023 г., ще се купят още 8 изтребителя.

Вторият етап обаче е несигурен, защото МО готви и други два проекта - купуване на патрулни кораби за над 800 млн. лв. и нови бронирани машини за над милиард лева.

Източник: dir.bg

Хороскоп за 21.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини