ПМГ Хасково с президентски плакет за 45-тата си годишнина

    Плакета на президента на Република България получи Природо- математическата гимназия в Хасково “Акад. Боян Петканчин“ по повод 45-тата годишнина от създаването си.

    Той беше връчен на директора на елитното училище Донка Тодорова лично от президента Румен Радев днес. Държавният глава, който е възпитаник и златен медалист на гимназията, присъства на тържественото отбелязване на годишнината и на 110-та годишнина от рождението на патрона на елитното училище. Президентът пък получи юбилейния плакет на гимназията.

    След като беше посрещнат от класната си ръководителка Стефана Сивова, Румен Радев зае място си сред гостите на церемонията.

    Петият президент на България е сред 4842-мата възпитаници на гимназията, завършили през годините от създаването й през 1972 година. Училището е основано от възпитаника на Боян Петканчин - математика Дойчо Кръстев, който е и пръв негов директор. „Голяма е моята любов към тази гимназия“, каза в обръщението си основоположникът. Кръстев припомни, че на 15 септември преди 45 години първият училищен звънец в тогавашната математическа гимназия е бил за 12 учители и 200 ученици от осми и девети клас. 95 % от завършилите първия випуск са приети като студенти. „Изписаните инициали на униформите на нашите гимназистите - МГ, се тълкуваше от гражданите като „мозъците на града“, посочи с нескрита гордост Дойчо Кръстев, което доведе до бурни аплодисменти от настоящите ученици на гимназията.

    Наред с тийнейджърите се бяха наредили и бивши възпитаници на школото, както и преподаватели в гимназията - сегашни и някогашни.

    Пред всички тях президентът Румен Радев припомни думите на патрона на гимназията Боян Петканчин: „Който носи в себе си някакво дарование, сам ще намери начин как да го изяви“

    В емоционалното си обръщение президентът Радев поиска позволение от името на всички випусници на гимназията да благодари на учителите и се обърна към тях с думите: „Огромни благодарности и преклонение. Вие ни завещахте упоритост и ни разкрихте красотата на въображението“.

    А към днешните възпитаници на гимназията отправи посланието да се върнат отново в България, ако отидат да учат в чужбина след завършването си. „Какъвто и път да изберете - обичайте България, борете се и следвайте мечтите си и не позволявайте никой да ви отнеме крилете, които растат тук - в Математическата гимназия“.

    След официалната церемония от ПМГ към центъра на града потегли шествие, предвождано от знаменосци.

    На сцената на пл. „Свобода“ празникът завърши с концертна програма.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Пр
      Присъстващ
      8 -7
      16:05, 21 апр 2017
      Не президентът, а директорката припомни думите на Боян Петканчин.
    • 2
      Ка
      какъв срам
      34 -29
      16:19, 21 апр 2017
      А пък т.нар. кмет на Хасково какво прави там? Не го ли е срам, че се скри без обяснения и капка вина заради урана във водата, но може да се пъчи до президента. Куклата на конци Беливанов е всичко друго,но не и кмет на хасковлии. Зимата ги зарови под снежна и ледена обсада, а на пролет - ги удави в уранова вода. Ужасът на Хасково!!!
    • 3
      Fo
      Forio
      22 -9
      16:21, 21 апр 2017
      Много готина тази Донка !
      • Би
        Бивш възпитаник
        3 0
        01:55, 23 апр 2017
        Да е жива и здрава горката, но , за да си директор на училище или детска градина трябва да си изгледал поне едно дете, за да знаеш как се управляват и възпитават други хиляди! И директор на училище означава авторитет, а не да се излагаш по заведения, но тя системата ни е затъпена какво очакваме от управниците, които трябва да ръководят. Паплач се лее навсякъде, неизбежно е. Пазете децата от лоши примери!
    • 4
      Ha
      Haskovo
      23 -22
      16:26, 21 апр 2017
      Кметът да си подаде оставка! Не го бива! А пък за бившия областен да не говорим.........Тези двамата дали са пили половин година уранова вода?
    • 5
      Ее
      Еее
      21 -10
      17:05, 21 апр 2017
      Тази пак се е изтипосала най-отпред! Няма ли малко усет тази жена!? Държи се все едно , че тя е избрана за президент! Говоря за жена му , която се перчи гордо навсякъде и го излага!
    • 6
      Би
      Бивша възпитаничка
      9 -19
      17:38, 21 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Хм
        Хм
        18 -4
        18:00, 21 апр 2017
        Отвратителна сте! Как може да кажете за едно дете, че е подобие на момче?! Потрес сте!!! Дано да спите спокойно тая нощ, след като изляхте толкова помия върху децата!
      • До
        До Бивша възпитаничка
        11 -2
        20:35, 21 апр 2017
        Жалко, че такива подобия на хора като вас са възпитаници на гимназията!
        Знаете ли колко златни медала е донесло на ПМГ това момче?
      • До
        До Бивша възпитаничка
        9 -2
        20:39, 21 апр 2017
        И на коя снимка виждате знаменосец- подобие на момче.
        Или сте някоя вътрешна мама, която този път не успя да си пробута отрочето?
    • 7
      Ко
      Кой
      6 -4
      18:06, 21 апр 2017
      е тоя Пиночет отзад?
      • Въ
        Възпитаник
        2 0
        20:05, 22 апр 2017
        'Този Пиночет' е ген. майор Груди Ангелов - началник на Военна Академия Г. С. Раковски, випуск на МГ Т. Велев '83 г.!!!
        Един от най-достойните Български генерали!!! Когато ген. Ангелов влезе на сбирка на НАТО целия световен генералитет става на крака и му отдава чест!!С Спрете да хейтвате и се гордейте с достойни българи като тези!!!
    • 8
      Ер
      еро
      11 -5
      19:04, 21 апр 2017
      Нищо не се е изменило с годините ! Навремето така посрещахме бай-Тошо ,сега президентa и дългата му изгора. Разликата е само в това, дето училището прилича на детска градина. Последното преразказвам констатациите на самите гимназисти.
    • 9
      Ня
      Някой
      3 0
      22:23, 21 апр 2017
      Ех ма че си 6 волтова. 100% че си някоя леличка, която неможе нищо друго освен да храни хората но всъщност пред тебе и брадавичестата свиня е красавица!
    Последни новини