Герджиков готви за следващия премиер папка с идеи и препоръки

Горд съм, че съм част от управлението на страната, което успя да съхрани не само социалния мир, но и да функционира така, че да има ръст на финансовите постъпления в хазната.

Това заяви в интервю за БТА служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков.

"Преди всичко искам да благодаря на президента Радев, който успя да формира кабинет с много ярки личности - великолепни специалисти в своите области. Истинско удоволствие е да се работи с тях", каза премиерът Герджиков. Той отбеляза, че има и резерви към дейността на някои от министрите. "Но и министрите могат да имат претенции към мен самия. Мой принцип е да уважавам достойнството на хората и държа забележките си да отправям не публично, а персонално, когато се е налагало. Но тези случаи не са много", посочи служебният премиер.

Герджиков изрази задоволство от организацията на изборите на 26 март. "Разбира се, че имаше и много опити за търговия с гласове. Но органите на МВР и Прокуратурата работеха много ефективно и много от опитите бяха пресечени и бяха образувани множество досъдебни производства, а вече има и осъдени за това изключително грозно престъпно поведение срещу демокрацията", заяви той.

На въпрос за най-неотложните стъпки по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., министър-председателят отговори, че най-важното, знак за периода, в който България ще ръководи Съвета на Европейския съюз, е че по "българско" време ще бъдат взети общите решения за бъдещето на Съюза. "Страхотен шанс за нас! Не трябва за го пропиляваме", коментира премиерът Огнян Герджиков.

Попитан дали служебното правителство е надхвърлило правомощията си, той отговаря: "Едва ли е сериозно да се говори за надхвърляне на правомощия. Но дори и да има такива, те са плод на амбицията ни да оставим добро наследство за идващото след нас редовно правителство. Възможно е да се допуснали и неточни оперативни решения. Вероятно някои от тях - примерно кадрови, ще бъдат променени от следващото правителство. Това, от което не бих се притеснил и даже съм го решил, е да предам на следващия премиер папка с идеи и неотложни задачи. Намирам го за нормално и важно. Това е приемственост. И съм препоръчал на министрите също да постъпят така."

Накрая Герджиков обобщава, че очаквал ангажиментът му в Министерския съвет да е тежък, но се оказал още по-тежък. По думите му - защото общественият климат е замърсен. "Натъкнах се на множество подводни течения, получих и удари под кръста. За пореден път установих, че в България има лоши и безскрупулни хора. Някои от тях формират общественото мнение. Но колко е хубаво, че те са изключения! Срещнах нови, великолепни хора, съвестни, отговорни, с изключителна квалификация, интелект и визия. Не са малко. И това ми дава надеждата, че България, макар препъвайки се в моралните джуджета, ще продължи да се развива успешно. Заради това, че видях тази надежда, си струваше да поема тежкия кръст."

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Со
    сополанко
    1 0
    14:57, 18 апр 2017
    България ще породължи да се движи успешно казва Герджиков Ами ако движението НАЗАД се счита за успешно как ще се оправим И сега като застъпят гербаджиите и Патреотите и като включим на четвърта ЗАДНА че като хукнем няма кой да ни спре
Последни новини