Мюсюлманин възстановява църква в родното си село

Българин – мюсюлманин ремонтира църквата в родното си село в Карнобатско. Строителният предприемач Турхут Исмаил вече има и натрупан опит в подобни строежи, след като преди години, заедно със свои съратници и след събрани дарения, построяват православен храм в сунгурларското село Дъбовица.

Днес Турхут се е заел да възстанови рушащата се църква в карнобатското село Искра. Сградата се разпада от години, а в момента се превръща в голямата му гордост, след като успява да спечели финансиране за нейния ремонт по Програмата за развитие на селските райони. Среща големи трудности, тъй като в последния момент се разбира, че пустеещата и рушащата се сграда е паметник на културата. Съдействие му оказват Божидар Димитров и тогавашният заместник – министър на културата Бони Петрунова. Исмаил пояснява, че и без еврофинансиране пак е щял да ремонтира църквата, но в този случай това ще стане много по-бързо. И уточнява, че печалбата, която ще получи от проекта, ще вложи в изграждането на спортните игрища на терена под храма – футболен терен, тенис – кортове. За да може селото да живне отново, пояснява той:

Виждате как селата пустеят. Всеки се е насочил в големите градове или в чужбина. Елементарният пример – с една църква, в едно село нивото много се вдига. Кметът на общината ни обеща цялата улица, от центъра до църквата, ще бъде асфалтирана. Самото село ще стане вече малко по-привлекателно“, казва Исмаил.

На въпрос защо мюсюлманин прави втори християнски храм, той отговаря простичко:

Дали е църква, дали е джамия, дали е синагога… Това е вид храм. Всички религии възпитават хората към по-добро. В момента селото има нужда от църква – правим църква“, казва предприемачът.

Църквата е построена през 1882 г., на два етажа. През годините, местните са събирали средства, но те са стигали само за аварийно укрепване на рушащата се сграда. Турхут Исмаил пояснява, че след ремонта, тя ще запази автентичния си вид. Единственото „по-модерно“ ще е дворът – ще се направят навеси, за да има къде хората да си направят курбан или да се почерпят за венчавка.
Храмът ще бъде завършен още през тази година, но официалното му откриване е планирано за празника на селото през следващата – 24 май 2018 г.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини