Исландия планира да изнася енергия, добивана от магма

Проект за добив на енергия от магмата в Исландия ще може да произвежда 10 пъти повече енергия в сравнение с конвенционален геотермален кладенец. Проектът е на стойност 100 милиона долара. Ако се окаже успешен, страната ще може да изнася чиста електроенергия, а един от големите й „клиенти“ ще е Великобритания.

Проектът се координира от исландската Група за изследване на геотермалните ресурси (Geothermal Research Group – GEORG) и британското геоложко дружество с участието на 38 института и фирми от 11 страни, включително САЩ, Канада и Русия.

Проектът за производство на геотермална енергия от магма съживи плановете за изграждане на захранващ кабел от Исландия до Великобритания за осигуряване на електричество за потребителите на Острова. Ако той се осъществи, това ще е най-дългата електропреносна връзка в света.

Исландия, която добива всичката си електроенергия от геотермални и водни ресурси, се договори с Великобритания миналата година да изследва изграждането на 1000-километровото кабелно трасе IceLink. То ще има капацитет, осигуряващ електрозахранването на 1,6 милиона британски домове. Тези планове обаче бяха забавени поради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и загрижеността в Исландия, че износът ще увеличи цените на електроенергията на домашния пазар. Великобритания обаче продължава да се интересува от изграждането на IceLink.

Проектът за добив на енергия от магма, наречен Krafla Magma Testbed, включва сондаж на дълбочина 2,1 км директно в магмената камера под вулкана Крафла в северната част на Исландия. Първата фаза на проекта, по план, трябва да започне до 2020 г. Тя ще струва 30 милиона долара, съобщи британското геоложко дружество. Освен добива на електроенергия проектът има за цел да изследва и механизма на вулканичните изригвания с цел защита на общността от вулканични бедствия. Ръководството на проекта казав, че няма проблеми с осигуряването на финансирането, тъй като редица други страни и компании са изразили интерес да съдействат.

Магменият геотермален кладенец може да произвежда 5 до 10 пъти повече енергия в сравнение с конвенционалния геотермален кладенец, посочват исландците.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини