Жените, които спят с непознат, за да запазят брака си

Във Великобритания все по-често срещан бизнес е предлагането на онлайн услугата "халала" брак на "разведени" мюсюлманки. Това показва специално разследване на ВВС. Жените плащат баснословни суми на непознат, за да се ожени за тях, преспиват с него и след това се развеждат. Това е необходимото условие, според "халала", за да си върнат предишните съпрузи.

ВВС разказва историята на Фара (фиктивно име). Тя среща съпруга си когато е на 20 години благодарение на семеен приятел. Скоро след това им се раждат деца, но започва и домашното насилие. "За първи път се случи по повод пари", споделя Фара пред ВВС. "Той ме хвана за косата и ме влачи през две стаи и се опита да ме изгони от вкъщи. Случваше се направо да полудее", казва тя. 

Въпреки насилието Фара се надявала нещата да се променят. Поведението на съпруга ù обаче ставало все по-нестабилно, което го довежда до момента, в който се "развежда" с Фара. Това става чрез съобщение по телефона. "Бях вкъщи с децата, а той - на работа. По време на разгорещен спор по телефона, той ми изпрати съобщение с думите "Талак, талак, талак".

Троен "талак" - когато съпругът каже "талак" (или развод) на своята съпруга три поредни пъти при мюсюлманите, следващи шариата, това означава незабавен край на ислямския брак. Тази практика е забранена в повечето мюсюлмански държави, но все още се случва и е невъзможно да се разбере колко точно жени са били "разведени" по този начин по света.

"Телефонът ми беше в мен и просто препратих съобщението на баща ми. Той ми каза - "бракът ти е приключил, не можеш да се върнеш при него", обяснява Фара, която въпреки насилието все още искала да живее с бившия си вече съпруг и го определяла като "любовта на живота си". Според нея той също съжалявал, че се е "развел" с нея.

Именно това кара Фара да потърси "халала" - практика, която е приета от малцинство мюсюлмани, следващи шариата и спазващи тройния "талак". Според тях "халала" е единственият начин една двойка, която е била разведена и иска да се събере отново, да сключи отново брак.

"Халала" изисква жената да се омъжи за друг мъж, да консумира брака и след това да се разведе. Едва тогава е възможно отново да се омъжи за своя първи съпруг. В много случаи обаче жените, които прибягват до услугите "халала", са в опасност от финансова експлоатация, изнудване и сексуално насилие.

Това е практика, срещу която застават мнозинството мюсюлмани и е характерна за онези, които не разбират ислямските закони около развода. Разследването на ВВС обаче открива, че редица онлайн профили предлагат "халала" услуги, като някои от тях искат баснословни суми от жените за временните бракове.

Репортерка на ВВС под прикритие осъществява контакт с мъж, който предлага "халала" услуги по Facebook. Репортерката се представя за разведена мюсюлманка. Мъжът иска от нея 2 500 паунда за секс с него, за да "завършат" брака си, след което ще получи развод. Мъжът заявява, че на работа при него има няколко други мъже.

След това от медията осъществяват контакт с него, но той отхвърля всички обвинения с твърдението, че никога не е практикувал "халала" бракове и че този профил във Facebook е създаден за забавление, като част от социален експеримент.

В отчаянието си да се събере отново със съпруга си Фара започва да търси мъже, склонни да упражнят тази процедура. "Знам го от момичета, които са отишли без знанието на семействата си, направили са го и това е продължило с месеци", казва тя. "Отиват в джамия, където има специална стая, където правят тези неща и имамът или който и да е там, предлагащ тези услуги, спи с нея и позволява и на други мъже също да спят с нея", обяснява Фара.

Става дума за непотвърдени "халала" центрове в Лондон, Бирмингам и други британски градове, създавани от духовниците в помощ на упражняването на тази практика. Отново по непотвърдени данни самите духовници осъществяват "халала" брак с жените. Официално всички изтъкнати духовници заклеймяват тази експлоатация на жените.

От Ислямския шариатен съвет в Източен Лондон (Islamic Sharia Council), където редовно се дават съвети на жени относно разводи, заклеймяват "халала" браковете пред ВВС. "Това е фалшив брак, само за правене на пари и злоупотреба с уязвими хора", коментира Хола Хасан (Khola Hasan) от организацията. "Това е харам, забранено е. Няма по-силна дума, която мога да използвам. Има и други опции като получаване на помощ или съвет. Не бихме позволили на никого да премине през това. Не се нуждаете от "халала", добавя тя.

Жената от историята на ВВС накрая решава да не се връща при съпруга си - и през рисковете на преминаването през "халала" брак. Но тя предупреждава, че има много жени като нея, които са отчаяни в търсенето на решение. "Ако не преминете през същата ситуация, в която да сте разведен и да чувствате болката, която аз почувствах, няма да разберете отчаянието, което някои жени изпитват. Ако ме попитате сега, на трезва глава, никога не бих го сторила. Няма да спя с никого, за да се върна при мъж. Но тогава аз бях отчаяна да се върна при бившия си партньор на всяка цена".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини