Изплагиатствани мебели за Българското председателство на ЕС

2,3 млн. лв. ще излезе доставката на мебелите, които ще бъдат доставени в Националния дворец на културата до края на 2017 г. за Българското председателство на Европейския съюз. Това става ясно от одобреното в сряда от служебния кабинет прогнозно разпределение на разходите, предадеБГНЕС. Парите са заложени в отпуснатите за тази година 6,34 млн. лв. на Националния център по подготовка и провеждане на Българското председателство. През 2018 г. Центърът ще получи още 9,6 млн. лв.

Проверка на БГНЕС установи, че през декември месец миналата година Националният център по подготовка и провеждане на Българското председателство на ЕС е сключил договор с неизвестна в бранша фирма за изработка на техническото задание за доставка на офис оборудването.

От техническата спецификация на мебелите става ясно, че голяма част от креслата, столовете и масите, които ще се използват от европейските служители след година ще са реплики на мебели, изработени от европейски дизайнери. За момента няма яснота – дали фалшивите мебели ще се произвеждат в България или ще бъдат закупени от държави в Азия.

Парите за мебели са само част от публичните средства, които т.нар. Център на председателството на ЕС ще разходва тази и следващата година. 1,7 млн. лв. ще струва изработването на акредитационна система за нуждите на председателството. За преводи ще отидат 3 млн. лв.

на страницата на Българското председателство няма оставена документна следа – как се е стигнало до избор на фирма, която да изготви дизайна на обзавеждането.

На 20.12.2016 г. между Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и “Павлов архитектс” ЕООД е сключен договор за изготвяне на техническото задание към техническата спецификация за възлагане на обществена поръчка с предмет: Доставка на интериорно и офис обзавеждане на залите и помещенията. Освен това кратко съобщение, липсва всякаква друга информация – как и кога се е стигнало до избор на въпросната фирма, която е еднолична собственост на Красимир Димитров. Няма информация и колко ще плати Председателството по тайнствения договор с фирма, за която липсва информация в интернет-търсачките. “Павлов архитектс” не разполага със сайт, няма яснота и дали някога е изпълнявала толкова мащабно задание.

В сряда, докато служебното правителство приемаше поредната план-сметка за Председателството, на интернет-страницата бяха публикувани техническите спецификации за меката мебел, столовете, масите и бюрата, с които на 01 януари 2018 г. НДК трябва да е оборудвано, за да посрещне хилядите представители на европейски институции, чуждестранни и български посетители, които ще бъдат ангажирани с Председателството на ЕС. От документацията става ясно, че ще са необходими над 70 дивана, няколко десетки фотьойли, 100 маси, около 1000 столове. Тези артикули са предвидени за разполагане в зоните около залите, в които ще се провеждат заседанията, както и в помещенията, в които ще бъдат настанявани делегациите на 27 държави членки на ЕС. Отделно от тях ще се изработват няколко десетки модула за заседателната зала, в която ще се провеждат срещите на Съвета на ЕС. В залата ще има и 336 заседателни стола от еко-кожа.

В техническото задание има подробни описания на интериорното оборудване и мебелите, техните размери и са приложени дори снимки. За част от диваните, столовете и масите дори са посочени, че трябва да са аналогични на модели, които са изработени от популярни европейски дизайнери. Така се получава, че голяма част от мебелите на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде с изплагиатствани “дизайнерски” мебели. Така например държавата ще плати за изработката на 44 реплики на дизайнерското кресло “Prince” на дизайнера Rodolfo Dordoni, както и на негови арт-маси със специален мрамор.

В кафенето на делегатите пък се планира да бъдат поставени осем фалшификати на дизайнерския фотьойл “Metropolitan” на Jeffrey Bernett. Все още няма яснота – колко ще струва копието на дизайнерския модел, но в оригинал цената на един брой възлиза на 2310 британски паунда или 5260 лв. Сред другите реплики, които трябва да се появят в родното НДК, са и бар-столове на дизайнера Konstantin Gricic, чиято цена е 859 щатски долара.

Оказва се, че репликите на дизайнерските мебели също не са от най-евтините. Така например копие на масичка от тръбна мебел на дизайнера Rodolfo Dordoni в интернет може да бъде открита с намаление от 50% за 269 евро.

Многомилионен бюджет за реклама ще съпътства председателството на България. Т

ази година ще бъдат похарчени и 1 млн. лв. за изработката на рекламни сувенири, още 1,475 млн. лв. ще отидат за изработването на външна и вътрешна реклама, както и за наемането на рекламни площи. 1 450 000 лв. ще излезе на данъкоплатците закупуването на програмно време и излъчването и публикуването на съдържание и реклами в електронни и печатни медии, създаването на специални рубрики и предавания. Изработването на телевизионна реклама, интернет клипове и банери, както и на филм за председателството ще струва 260 000 лв.

Само за фотографски услуги през 2018 г. ще бъдат похарчени 81 000 лв.

Българското председателство ще има и нов интернет-портал, който ще излезе още 103 000 лв.

Други 460 000 лв. ще отидат за различни публични събития, провеждането на социологически проучвания. Центърът на председателството ще плати общо за 36 000 лв. и за медиен мониторинг през тази и следващата година.

Бюджетът на Националния център за Председателството на ЕС, който ще бъде инвестиран основно в Националния дворец на културата, чийто шеф Мирослав Боршош не бе сменен от служебния кабинет, за сметка на останалите членове на Борда на държавното дружество.

Министерство на културата получава 4 млн. лв. за културна програма, а Министерство на външните работи още 2,4 млн. лв., които ще бъдат похарчени за популяризиране на Българското председателство извън територията на страната, както и за организирането на културни събития в чужбина.

По всичко изглежда държавата е планирала и около 3 млн. лв. непредвидени разходи, които ще бъдат направени през 2018 г. Те минават в правителственото решение като “средства за организиране на събития”.

 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини