ЕП прие отпадането на визите за Украйна

Европейският парламент прие отпадането на визите за Украйна, съобщи евродепутатът Мария Габриел, докладчик по темата в ЕП. 

Безвизовият режим ще се отнася за украинците, които имат биометрични паспорти. Те ще могат да пътуват без визи и да остават в рамките на 90 дни в рамките на половин година в страните в ЕС без Ирландия и Великобритания, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Щвейцария. 

Безвизовият режим важи за пътувания с цел туризъм, бизнес, посещение на роднини или приятели, но не и с цел започване на работа. 

Решението, прието с 521 гласа "за", 75 "против" и 36 въздържали се, трябва да бъде официално потвърдено от Съвета на ЕС. Най-вероятно промяната ще влезе в сила през юни, 20 дни след като бъде обнародвана в Официалния вестник на ЕС, съобщи БТА.

Мария Габриел обясни, че Украйна е изпълнила всички изисквания на ЕС и дори е надхвърлила очакванията. 

Много силно, положително послание излъчваме от Европейския парламент. Още от самото начало ние имаме ясна методология - когато са изпълнени всички критерии, тогава минаваме към либерализация на визовия режим. Още едно много силно послание: Украйна е ключов партньор за Европейския съюз в Източното партньорство, посочи тя.

Решението за отпадането на визите за Украйна беше отлагано няколко пъти, като очакванията бяха то да бъде взето до края на 2016 г. 

Коментари в сайта

Последни новини