ЕС ни осъди за мръсния въздух

Съдът на Европейския съюз осъди страната ни заради мръсния въздух, съобщи БТА.

Съдебното решение на съда в Люксембург е за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Според него в периода 2007 г. до 2014 г. е имало системно нарушаване на годишните и на дневните пределно допустими норми за прахови частици във въздуха в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна. Засегнати са жителите на общо 29 български града.

Засега не е постановена глоба. При завеждането на иск за установяване на неизпълнение на задължения по договора за ЕС Съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения. Ако Съдът установи неизпълнение на задължение, държавата е длъжна да прекрати неизпълнението незабавно. Ако след повторно сезиране от ЕК Съдът установи, че съответната държава не се е съобразила със съдебното решение, Съдът може да наложи глоба.

Междувременно страната продължава да диша мръсен въздух. Тази зима в София например бяха регистрирани опасно високи нива на замърсяване - до 8 пъти над нормата.

През 2015 г. РИОКОЗ-Пловдив спечели заведено дело, заведено срещу тях заради мръсния въздух в града под тепетата. Това бе първият в страната колективен иск срещу бездействието на администрацията срещу замърсяването, но съдът го счете за неоснователен. През 2017 г. делото стигна до втора инстанция - Апелативния съд във Велико Търново, преминавайки преди това през няколко съдилища. И там гражданите загубиха.

Коментари в сайта

Последни новини