Попови лъжички виждат света с очи на опашката

Учени дадоха зрение на слепи попови лъжички, като имплантираха очи върху опашките им, като даваха на животинките лекарство, което повишава растежа на нервите.

Ужасяващата трансплантация звучи малко като работа на луди учени, но техниката може да проправи пътя за използване на сложни биотехнологични органи при хората. Особено внимание се обръща на употребеното лекарство золмитриптан - съединение, което активира рецепторите на серотонина и вече се използва за лечение на мигрена.

"Мозъкът е забележително гъвкав", казва биологът Майкъл Левин.

"Мозъкът на поповите лъжички, който след векове еволюция се е развивал да очаква визуална информация от стандартните места - очите, няма абсолютно никакъв проблем да улавя визуални данни от странно ново място на гърба. Това означава, че мозъкът може да приложи своите поведенчески програми върху нови архитектури на тялото и това ще бъде от полза за в бъдеще."

Изследването е важно, защото ни казва повече за това как нервите от трансплантираните органи могат да се свържат с централната нервна система. Констатациите могат да рефлектират върху всичко - от трансплантацията на органи до познанието как нервите могат да регенерират след нараняване.

Процесът е свързан с някои доста гротескни и жестоки процедури, проведени на поповите лъжички. Екипът на Левин отстраняват очите на попови лъжички на възраст едва три дни и изрязват тесни процепи в опашките им. В тези процепи те присаждат очи от други тридневни попови лъжички.

Е, приготвихте ли се да срещнете някой с око на гърба? Или с шест ръце...

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини