Влезе в сила безвизов режим за Грузия в ЕС

От 28 марта, вторник, граждасните на Грузия могат да посещават без виза всяка от страните в ЕС без Ирландия и Великобритания, за 90 дни през всяко полугодие. 

При преминаване на граница на ЕС и на грузинската граница, те ще трябва да отговорят каква е целта на посещението, да имат двупосочен билет, резервация за хотел, застраховка и пари - минимум 50 евро за денонощие от пребиваването им в ЕС.

Нарушителите на безвизовия режим ще бъдат депортиран и глобени с 3 000 евро, като няма да могат да посещават страните от ЕС през следващите 5 години, 

Жителите на Абхазия и Южна Осетия ще могат да ползват безвизовия режим, ако имат грузински биометричен паспорт, койте те могат да получат без особени проблеми.

Преговорирте за либерализацията на визите и ЕС се водеха от средата на 2012 год. Грузинската страна трябваше да изпълни редица изисквания. През декември 2015 года Европейската комисия дааде положително заключение за предоставянето на безвизов режим на Грузия.

Правителственият пресцентър съобщи, че премиерът Гиоргий Квирикашвили заедно с членове на правителството, студенти, учени и журналисти още във вторник ще лети без виза от Тбилиси до най-древната европейска столица на цивилизацията - Атина, и в политическия център на евросъюза Брюксел.

В понеделник вечерта на площад "Европа" в Тбилиси ссе събраха стотици, за да отпразнуват знаменателното събитие. Концертът на грузински звезди премина на фона на осветени в синия цвят на евросъюза сгради, телевизионната кула и мостът на Мира също светеха в синьо, а на финала имаше фойерверки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини