Ирански сателит хвърля в паника, Белият дом се цели в ядрена сделка

Амбициите на президентът на САЩ Барак Обама да затопли отношенията с Русия бяха нагледно зачертани, когато Иран обяви, че е извел успешно собствен сателит в орбита, използвайки ракета, която според Запада може да бъде част от дългосрочна програма за балистични ракети, пише днес британският вестник "Таймс".

Надеждите на Обама да спечели благоразположението на Русия пострадаха също, когато Кремъл успешно отскубна ключова американска база в Централна Азия.

Двете събития помогнаха да се обясни защо Обама се притеснява да навлезе в нова ера на дипломация с Русия. Русия, смята той, се намира в центъра на серия от предизвикателства за външната политика на САЩ, сред които са усилията да се убеди Иран да се откаже от ядрените си амбиции и опитите за уговаряне на Русия да отвори маршрут за военни доставки в Афганистан.

Иранските медии съобщиха, че ракетата "Сафир-2" е извела в орбита сателита "Омид", което съвпадна с тържествата по случай 30-та годишнина от победата на Ислямската революция. "С това изстрелване, Ислямска република Иран официално започна присъствието си в космоса", каза президента Ахмадинеджад.

Иранският лидер също отхвърли "старите приказки" на Запада за това, че космическата програма на Иран има военни цели, казвайки, че сателитът е носил на света послание "за мир и братство".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини