Защо все повече американски фермери хакват тракторите си с украински софтуер

Собствениците на трактори John Deere нямат право да отстраняват възникналите проблеми, по силата на драконовските мерки за защита и санкции по лицензионния договор с производителя. Те трябва да чакат пристигането на специалист на производителя или закарат трактора до офис на официален дилър.

Когато с трактора нещо не е наред, информацията за проблема се изписва на неговия дисплей. Фермер се оплака, че тракторът е спрял поради спаднало натягане на ремъците и трябвало да чака цял ден да пристигне официален представител на компанията производител. Оказало се, че се е повредил един сензор, а диагностиката е струвала $120. А един кампаниен ден е сериозна загуба за фермера.

Motherboard пише, че и до днес на самостоятелното ремонтиране на тракторите не се гледа с добро око. Но американските фермери хакват софтуера и инсталират украински фърмуер в своите трактори.

Тракторното хакерство се разраства и е все по-популярно, тъй като John Deere и други производители са направили невъзможно изпълнението на "нерегламентиран" ремонт на селскостопански машини. Земеделците виждат в това атака срещу суверенитета си и доста вероятна екзистенциална заплаха за съществуването им, ако техните трактори спрат в неподходящ момент.

Сценарият на кошмар и страх, който се появява отново и отново в разговорите с фермери, е че John Deere може да дистанционно да изключи трактора им и земеделският стопанин няма да може да направи нищо с него.

"Наблизо имаш техници, работещи с украйнски софтуер за John Deere, купен на черния пазар"

Лицензионният договор на John Deere, който земеделските производители подписват, забранява почти всяко ремонтиране и преустройване на селскостопанската техника, и не допуска земеделските производители да водят дела за "загуба на култури, пропуснати ползи, загуба на репутация, загуба на използване на оборудването ... произтичащи от изпълнението или неизпълнението - на всеки аспект на софтуера." Това означава, че само дилъри на John Deere и "оторизирани сервизи" могат да работят по по-новите трактори.

"Ако земеделският производител е купил трактора, той трябва да може да прави каквото си иска с него", казва Кевин Кени, земеделски производител и застъпник за правото на ремонт от Небраска.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Динков
    5 0
    15:19, 23 мар 2017
    Този вид законова обвързаност/зависимост си е тип феодализъм, а не капитализъм! В някои отношения развитият капитализъм изпитва неистово желание за феодални отношения, когато и както му е изгодно!!! Същото важи и за марките, квотите, митата и таксите!!!
Последни новини