А старчетата се оказаха по авантюристи от младежта

Въпреки общоприетото схващане, че старостта прави хората предпазливи, възрастните вземат много по-рисковани решения от младежите. Или поне това установили учени, изследвали поведението на представители от двете възрастови групи в ситуации, когато трябва да се вземе рисковано решение.

В серията експерименти участвали 60 души на възраст от 18 до 30 години и 62 - на възраст от 63 до 88 години. Във всеки от 105 игрови кръга участниците трябвало да избират между два варианта за по нататъшното развитие - с по-малък риск и по-рискован. Колкото по-голям бил рискът, толкова по-голяма била и паричната награда в случай на успех. 

Оптимистична нагласа
Оказало се, че старите хора, които участвали в изследването рискували много по-често от младежта. Учените смятат, че това поведение е свързано с оптимистичната нагласа на възрастните хора. "Ако сте в добро настроение, когато вземете някакво решение, по-скоро очаквате добри резултати, откокото лоши", отбелязва водещият автор на изследването Торстен Пачур (Thorsten Pachur). "Нашите възрастни участници бяха по-оптимистични, оценяйки шансовете си да спечелят, и затова постъпваха по-смело от младежта. Младите хора бяха главно съсредоточени върху избегването на потенциалните загуби, а на старците им беше почти все едно, ще спечелят ли или ще загубят в резултат на своя избор".

И повече грешки
При това възрастните често вземали неправилни решения, като избирали обективно по-лошия от двата вариант. Според Пачура, ниското качество на решенията им е свързано с възрастовото угасване на интелекта - способността да възприемат нова информация и бързо да решават възникващите проблеми намалява. 

Докладът на изследователите от Института за развитието на човека на Дружеството Макс Планк е публикуван в Psychological Science.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини