Международен ден на потребителите

Днес, 15 март, отбелязваме Международния ден на потребителите. Тази година неговото мото е „Изграждането на цифров свят, в който потребителите могат да вярват“.

За първи път Международният ден на потребителите празникът е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите.

В България се чества от 1991 г. Датата на честване е определена в памет на речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите.

Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

По повод Международния ден на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор организира две кръгли маси в градовете София и Варна, които ще се проведат под егидата на министъра на икономиката на Република България. Целта на събитията е насочена към това да се гарантира пускане на безопасни продукти на пазара в европейското икономическо пространство (ЕИП), като се обърне внимание на безопасността на децата свързана с играчките. Като част от кампанията ще бъдат организирани и информационни центрове в четири града в страната (София, Бургас, Варна и Пловдив).

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини