София е най-лошата за живеене столица в ЕС

София е най-лошата за живеене столица в Европейския съюз, показва годишната класация на консултантската компания (Mercer) за качество на живот във водещите градове по света. Подреждането е преди всичко по критерии, с които се съобразяват компаниите, когато искат да започнат бизнес на ново място или изпращат в тези градове свои служители и преценяват колко и за какво да предвидят разходи за престоя им.

Авторите изрично заявяват, че заключенията им не би трябвало да важат за преценка дали да се правят чуждестранни инвестиции или да се пътува с цел туризъм до анализираните градове. Но редица от показателите няма как да не се отразяват на тези видове дейност.

От анализираните 231 града българската столица е на 116-о място в компанията на Асунсион (Парагвай) и Рабат (Мароко). Най-близкият в класацията град от ЕС е Букурещ (107), а с най-добра позиция от Източна Европа е Прага (69).

От съседните държави Атина е на 87-о място, Белград e на 138-о, а Скопие - на 168-о. Тази година Истанбул рязко е слязъл надолу в списъка от 122 на 133-а позиция най-вече заради проблеми със сигурността - няколко атентата и кръвопролитие покрай опита за преврат.

Виена остава осма поредна година градът с най-високо качество на живота, като авторите на доклада оценяват, че 1.8 милиона жители на австрийската столица се радват не само на сигурност и добра работа, но и на богатото историческо и архитектурно наследство от Хабсбургската империя, културата на виенските кафенета, музеи, театри и опери. Наемите и цените на публичния транспорт са относително ниски спрямо равнищата в другите западни столици. В първите пет попадат още два европейски града

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини