НАСА изследва как да върне атмосферата на Марс с магнитен щит

Учени от НАСА предлагат смел план, който може да върне атмосферата на Марс и да направи Червената планета обитаема за бъдещите поколения в човешките колонии.

Гигантски магнитен щит в космоса може да предпази Марс от слънчевия вятър, казват от космическата агенция и така може да се възстанови атмосферата на Червената планета, да се тераформира марсианската среда и течна вода да тече по повърхността отново.

Марс изглежда като една студена, суха пустош днес, но на Червената планета някога е имало гъста атмосфера, поддържала дълбоки океани, пълни с вода в течно състояние, и по-топъл, потенциално обитаем климат.

Учените считат, че Марс е загубил всичко това, когато защитното му магнитно поле се сринало преди милиарди години, и слънчевият вятър отвял атмосфера на Червената планета.

Нови симулации от НАСА ппоказват, че съществува начин Марс да възстанови гъстата си атмосфера. Космическата агенция смята, че достатъчно мощен магнитен щит, изстрелян в космоса, може да служи като заместител на собствената изчезнала магнитосфера на Марс, и има шанс планетата естествено да възстанови своята атмосфера.

Новите открития са представени на семинара Planetary Science Vision 2050 миналата седмица.

Екипът признава, че идеята може да звучи "нереално", но се позовава на изследванията на мини магнитосферата, провеждани във връзка с предпазването на астронавти и космически кораби от космическа радиация. Учените смятат, че същата технология в по-голям мащаб може да се използва за предпазването на Марс.

Екипът е симулирал ситуация, при която слънчевият вятър се неутрализира от магнитен щит. Тогава загубата на атмосфера на Марс ще спре, а атмосферното налягане ще достигне половината от земното в рамките на няколко години.

Когато атмосферата стане по-дебела, на Марс ще стане с около 4 градуса по Целзий по-топло, което би било достатъчно, за да се стопи въглеродния диоксид от северната полярна шапка на Червената планета.

Ако това се случи, въглеродът в атмосферата ще помогне да задържат топлина както на Земята, предизвиквайки парников ефект. Той ще може да стопи водния лед на Марс. Така по повърхността на Червената планета ще потече течна вода под формата на реки и океани.

Ако всичко това се случи, както екипът очаква - и разбира се, че е доста фантастично, възможно е в рамките на няколко поколения, Марс може да си възвърне част от своята изгубена обвивка и да стане твърде подобно на Земята обитаемо място.

Това не е тераформиране или изкуствено изменение на климата, казват учените. Те искат природата го направи, въз основа на това, което се знае за физиката днес.

Екипът признава, че планът е до голяма степен хипотетичен в момента, но може да е възможен през следващите години. Учените възнамеряват да продължат проучването за по-точна оценка на това колко време ще отнемат климатичните промени.

Ако се докаже, че идеята е работеща,това би променило драстично перспективите за колонизиране на Марс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини