Жители на Елин Пелин се вдигат в защита на семейство бежанци

Жители на Елин Пелин ще демонстрират подкрепа и солидарност със сирийското семейство Джабер, което кметът не желае да регистрира в града, пише "Сега".

Всекидневникът се позовава на съобщение на инициативен комитет във Фейсбук.

Акцията ще бъде в събота по обед пред общината. До вечерта ще се събират и подписи, които ще бъдат внесени в общината, с настояване сирийците с хуманитарен статут да получат адресна регистрация.

"Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно, и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото", обявиха протестиращите.

Те искат да се разграничат от "шепата хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир", заради които цяла България е останала с впечатление, че жителите на Елин Пелин са "невежи и нехуманни ксенофоби".

"Изискваме обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че "спазва волята на народа", след като към момента на взимане на решението за отказа не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма", пише в декларацията на комитета.

Посочва се и че нерегистрирането на чужденците е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, както и на българското законодателство

Миналата седмица телевизионни репортажи показаха грозни сцени на площада в градчето. Там двадесетина души, подкрепящи кмета от ВМРО, заявиха на чужденците, че не ги искат, защото "тука турчин не е виреел" и защото "след тях ще дойдат млади и здрави мъже от Афганистан, които са държали оръжие".

Кметът Ивайло Симеонов, доцент от Техническия университет по мениджмънт на високите технологии и иновации, не можа да обясни в поредица от телевизионни интервюта какъв е проблемът със сирийците, на които отказва адресна регистрация.

"Сега" попита какъв точно е проблемът на семейството, за което всички, дори и Симеонов, признават, че не създава никакви проблеми в града. Оказа се, че има правно становище на юрисконсулт от общината, изготвено на 15 февруари, в което се препоръчва чужденците да не се регистрират.

Според този документ тричленното семейство не е поискало адресна регистрация в 14-дневен срок, след като е получило хуманитарния си статут. Фахум и Фатима са получили статут на 7 ноември, а синът им Ахмад - на 26 октомври. Молбата им за адрес е от 8 февруари.

Неспазването на този срок обаче не може да е причина за отказ, коментира "Сега".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини