ЕК ще пита всички страни членки какво да прави с Полша

Европейската комисия ще поиска мнението на страните членки на ЕС по въпроса да предприема ли следващи наказателни мерки срещу Полша, предадоха Ройтерс и БТА

Започналата вече процедура е поради реформи на властта във Варшава, които поставят под въпрос върховенството на закона.

По проблема е говорил вчера първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс. На редовното й седмично заседание в Брюксел той е казал:

"Идеята е да проучим какво мислят правителствата по този въпрос и да получим подкрепа за това как да процедираме по-нататък".

Тимерманс миналата седмица размени публично остри реплики с полския външен министър Витолд Вашчиковски.

Служител, цитиран анонимно от Ройтерс, разкрива, че зам.-председателят на комисията получил подкрепа от всичките си колеги в нея, но не желаел да вдига градуса на политическото напрежение от сблъсъка й с Варшава.

Той не е предложил да се пристъпи към следващата стъпка от официалната процедура срещу Полша, а именно да бъде замразено правото й на глас в Съвета на ЕС.

Спорът между Брюксел и Варшава продължава повече от година. Управляващата полска партия "Право и справедливост" отказва да следва препоръките на ЕС. Тя твърди, че Еврокомисията превишава пълномощията си, поучавайки едно демократично избрано правителство.

Тимерманс, който е бивш външен министър на Холандия, иска въпросът да бъде обсъден на среща на външните министри от ЕС и ще помоли Малта, която е ротационен председател в ЕС, да го постави на дневен ред.

Следващата такава среща е насрочена за 7 март в Брюксел. Изглежда обаче, че още не е решено дали ще бъде разискван и въпросът за Полша.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини