Паника насила: Синият кит – от зловеща игра до измислена новина

Опасната руска игра "Син кит", подтикваща деца към насилие и самоубийство, вече пусна пипала и в България, алармира Севдалина Мавродиева-Нейкова - ръководител на спортен клуб в Добрич.

"Прочетох във Facebook за играта "Синий кит" и счетох за необходимо, като човек, който се занимава с деца, че е необходимо да бъдат предупредени. След като публикувах това, съвсем неочаквано с мен се свързаха три деца, на възраст 12-16 години. Две се свързаха директно с мен, а за третото ми сигнализираха други деца, защото имаха съмнения. Говорих с децата да блокират тези разговори, обясних им, че няма по никакъв начин опция да бъдат застрашени", разказва Севдалина пред "Монитор".

Севдалина седнала с децата и им обяснила, че не е нужно да се страхуват от това, дори да забравят за синия кит. Разговаряла и с родителите им, за да могат и те да реагират.

Тя смята, че паниката в случая е излишна, а дори напротив - трябва спокойно да се поговори с децата и да им се обясни - няма как да са застрашени. Според нея е нужно и да се обърне внимание на комуникацията с непознати в интернет, не само във връзка с играта, а по принцип.

Децата пък й изпратили снимки на кореспонденцията си със "синия кит". Комуникацията ставала на руски език.

Едно от тях дори получавало обаждания по Messenger приложението на Facebook. Детето игнорирало отсрещната страна, но позвъняванията ставали все по-настоятелни.

Според нея, с децата трябва да разговарят всички: учители, педагози, треньори, най-вече родителите. Децата приемат всичко на игра, но не се знае за 50 дни, колкото време продължават заданията от Синия кит, до каква степен може да се повлияе на психиката на едно дете.

Според Националният център за безопасен интернет обаче истерията е преекспонирана. От Центъра обясняват пред "Balкan Insight", че с тях са се свързали голям брой притеснени родители, които са се натъкнали на информация за играта.

Притеснени от снимките на момче с прерязани вени се обърнали към центъра за повече информация. Според експерите няма доказателство за съществуването на подобна игра. Първоизточникът е неясен, а "синият кит" е всъщност манипулация със страховете на родителите.

Играта нашумя след като преди дни у нас беше възродена история, която тръгва от Русия през ноември 2015 г. Тогава, според историята, момиче се е самоубило и смъртта й е свързана с твърдения, че група престъпно проявени лица поддържа онлайн игра, която предизиква децата да приемат 50 предизвикателства, а после ги кара да се самоубият.

След това онлайн групи започват да изникват в руската социална мрежа "Vkontakte", където тийнейджърите използват хаштага "синий кит", или пък кодове като f57, за да се включат в играта.

Според "Новая газета" между ноември 2015 г. и април 2016 г. 130 тийнейджъри са се самоубили в Русия заради играта. Властите обаче не потвърждават дали именно затова са се самоубили децата.

От тогава обаче историята обикаля Русия, Казахстан и Киргизстан и стига до България.

Според Центъра за безопасен интернет обаче таблоиди се възползват от историята, за да генерират посещения. Междувременно се създават и клипове в Youtube, които генерират допълнителен трафик. Част от линковете пък се използват и за "фишинг" - искате да прочетете статията, но се сдобивате с вирус.

Според Георги Апостолов от Центъра истерията покрай синият кит е пряко следствие на неспособността и на родители, и на деца, да различат фалшиви от истински новини.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини